åren innan konkursen tog ägaren ut över 60 miljoner kronor ur sina bolag.

Lundsbrunns kurort utanför Skara, som tidigare var ett hotell med spa samt konferensanläggning, har inte öppnat verksamheten igen efter att ha varit landets största asylboende. Ägaren Kamran Redjamand uppmärksammades och blev mediernas kelgris när han tog över kurorten 2003. Mannen från Iran som startade med en korvkiosk och sedan tog över Sveriges största kurort med 196 rum, blev en av historierna media älskade att berätta.
Kamran Redjamand drev Lundsbrunns kurort som en spa- och konferensanläggning mellan 2003 och 2015. Sedan fylldes ortens anläggningar med som mest runt 900 asylsökanden. Invånarantalet i den lilla orten fördubblades och protestmöten hölls med lokalbor som var missnöjda med situationen.
Efter bara något år, i oktober 2016,  kom beskedet att Migrationsverket avvecklar Lundsbrunns anläggning och några månader senare gapade lokalerna tomma, den tidigare smakfulla entrén igenbommad, som Samtiden tidigare skrivit om.
På mediernas frågor vad det skulle bli nu hade Kamran Redjamand inga svar, om det alls gick att nå honom.
Konkurs
På Lundsbrunns kurorts hemsida står fortfarande att anläggningen renoveras och fräschas upp och ska ha nypremiär inom en snar framtid.
Men så blir det alltså inte, för i augusti i år kom beskedet – Lundsbrunns konferens och kurort AB ansöker om konkurs.
Tog ut miljoner
Osäkerheten över vad det ska bli av Lundsbrunns tidigare stolthet har dock inte hindrat Kamran Redjamand att göra flera uppseendeväckande transaktioner, uppger Skaraborgs Läns Tidning i en granskning.
Åren innan konkursen plockade ägaren ut 22,5 miljoner kronor i utdelning, vinster som till största delen kom från asylboendet. Men även i moderbolaget och i ett systerbolag plockades utdelningar på 39,3 miljoner kronor ut, visar bolagens årsredovisningar.

Totalt har utdelningarna till ägarna i de tre bolagen mellan 2015-2017 landat på 61,8 miljoner kronor.

Enligt årsredovisningen bedömde styrelsen, som består av ägaren och hans fru, att utdelningarna inte hindrar bolaget från att fullgöra sina förpliktelser på varken kort eller lång sikt. Inte heller hindrar det att bolaget kan genomföra investeringar som behövs.

Miljonskulder
Några investeringar verkar dock inte ha gjorts.

Enligt bouppteckningen visar istället konkursen på skulder på 39,5 miljoner kronor.

Konkursförvaltaren Peter Bengtsson i Skövde tror sig snart kunna presentera en lösning för kurorten i Lundsbrunn och säger att flera intressenter har hört av sig och lagt bud på hela anläggningen eller delar av den.