Ulf Kristersson gillrar en fälla för Sverigedemokraterna. Han hoppas få SD-stöd i valet av statsminister, även utan några garantier. Sedan ska regeringen utarbeta migrationspolitik med C och L som får S-stöd i riksdagen och på det sättet marginalisera SD.

I sitt inlägg på Facebook på fredagseftermiddagen skriver Ulf Kristersson att SD inte ska ”ges något inflytande”. Sedan tillägger han att hans tilltänkta regering ”frimodigt [ska] lägga fram sin politik och pröva den i riksdagen”.

Vad betyder det i klartext? Eftersom Socialdemokraterna aldrig kommer att släppa fram en borgerlig statsminister, räknar Kristersson med att SD ska ge passivt stöd för honom som statsminister även om inga garantier eller utfästelser ges.

När väl SD ordnat makten åt M, kommer man att föra migrationspolitik som C och L kan förankra hos S. På det sättet blir Sverigedemokraterna helt bortspelade.

Efter talmansvalet står det klart att ingen kan räkna med respekt för proportionalitet eller minsta anständighet i riksdagsarbetet. Det är rå maktkamp som gäller.

Visst skulle en ny regering kunna komma att fortsätta åtstramningen av migrationspolitiken och vidta skärpningar inom kriminalpolitiken, där både S och M i valrörelsen närmat sig SD-förslag. Och från Sverigedemokraterna har det sagts att det sakpolitiska innehållet är det viktiga, inte formerna för hur besluten förankras. Därmed krävs inga formella förhandlingar.

Men Sverigedemokraterna måste i detta läge kräva garantier för att det verkligen är åtstramning och skärpningar som kommer att gälla, och inte mer utopism enligt C och L med S-stöd.

Hur kan sådana garantier utfästas om man inte får förhandla? Ett sätt är att Åkesson får läsa Kristerssons manus till regeringsförklaring före statsministeromröstningen. Bara om den text Kristersson tänker läsa upp i riksdagen sedan han blivit vald till statsminister innehåller tydliga formuleringar om inriktning, borde SD överväga att släppa fram honom.

Att en gång till rösta för M-kandidat utan garantier, och sedan få en regering som öppnar upp för än mer omfattande invandring med hjälp av S, vore förödande för Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson är givetvis medveten om det. ”Det känns helt orimligt att vi ska släppa fram en regering som tydligt deklarerar att vi inte ska få något som helst inflytande, samtidigt som man öppnar för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan få det”, skriver Jimmie Åkesson (SD) till SVT.

Utan några utfästelser kan Ulf Kristersson inte räkna med några röster från Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

Men med tanke på hur dogmatiska C och L varit efter valet, kommer nog inte regeringsbildningen att komma så långt att Kristersson ens har deras stöd. Jag skulle inte bli förvånad om Kristersson till talmannen på tisdag säger att han inte kan bilda regering och budet går över till Socialdemokraterna.