Sluttiden för att lämna statsbudget närmar sig samtidigt som regeringsbildningen drar ut på tiden. Ett sätt att komma runt veligheten från C och L och undvika en S-V-MP-budget är att M, KD och SD röstar igenom M-budget i riksdagen.

Diskussionen har kommit igång sedan Håkan Boström i Göteborgs-Posten uppmanade Ulf Kristerssson (M) Lägg fram en alliansbudget.

S-ledda övergångsregeringen ska, om ingen regering bildats, lägga fram budgetproposition för 2019 senast den 15 november.

Men om Ulf Kristersson med stöd av Ebba Busch-Thor lägger fram en gemensam budgetmotion från Alliansen kan de ta det politiska initiativet i Sverige. Boström skriver:

”Skulle C och L av någon outgrundlig anledning inte ansluta sig så räcker det faktiskt med att M och Kd ställer sig bakom en gemensam alliansmotion. SD skulle med all sannolikhet rösta på den när den ställs mot den rödgröna regeringens alternativ. Och mittenpartierna kan knappast aktivt rösta emot en alliansbudget som baseras på deras egen politik.”

Och Sverigedemokraterna utesluter inte att partiet kan komma att rösta för en moderat budgetmotion, om regeringsförhandlingarna drar ut på tiden.

– Vi kommer att lägga en egen budgetmotion. Den kommer vi så klart att rösta på. Vad vi gör om den faller håller vi öppet, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, till Ekot.

En sådan M-budget skulle i så fall antas av riksdagen eftersom M-KD-SD är det största blocket med 154 mandat, mot 144 mandat för S-MP-V.

Det skulle tvinga C och L att fokusera på politikens innehåll, istället för att sitta och tjura i sandlådan över att man vägrar, vägrar och vägrar samtala med Sverigedemokraterna.

Ja, detta är en bra strategi för att få landets politiker att inse att de ska ägna sig åt poitik, inte relationslekar. C och L måste sluta vara prinsessan på ärten, inse att verkligheten inte ser ut som man önskar men att man ändå måste agera. Om man har förstånd större än en 3-årings.