Jan Björklund är beredd att offra allt liberalt inflytande i politiken för att uppnå ett mål: förhindra samtal med Sverigedemokraterna. Den strategin får nu hård intern kritik, avslöjar Dagens Industri.

Efter valet har Jan Björklund (L) i olika sammanhang framfört ultimativa uttalanden som i princip omöjliggjort en alliansregering. Inför valet av talman förra måndagen slog han fast att alliansen inte har tillräckligt stöd i riksdagen för att ta makten på egen hand, utan att det krävs en uppgörelse med Socialdemokraterna. Han ville ha garantier därifrån om stöd för budgeten.

Jan Björklund startade också öppet gräl med Ebba Busch Thor (KD) och anklagade henne för att spräcka alliansen efter att hon öppnat för att ta makten med hjälp av stöd från Sverigedemokraterna.

Detta agerande ifrågasätts nu inom partiets riksdagsgrupp. En majoritet vill inte se närmande till Socialdemokratin, rapporterar Dagens industri. Enligt källor till tidningen pekar alltmer på att L kommer att släppa fram en M- och KD-regering.

Enligt flera centrala röster inom Liberalerna har Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm aktivt försökt manövrera sig mot någon form av S-samarbete, där L i slutänden släpper fram Stefan Löfven och samarbetar med honom i någon form.

Men detta har enligt samstämmiga uppgifter mötts av hårt internt motstånd från den egna riksdagsgruppen.

– Han har försökt, men får inget grepp och har fått höra att det inte kommer att accepteras. Jan har inte stöd för sin linje i riksdagsgruppen, säger en källa i partiet.

Det finns växande irritation inom partiet mot Björklund som agerar utan mandat från riksdagsgruppen.

Något som närmast kan beskrivas som en intern revolt tycks vara under uppsegling, enligt Dagens industri.