M-ledaren Ulf Kristersson har meddelat talmannen att han inte har förutsättningar att bilda regering i nuläget. Men hans förslag ligger kvar på bordet. Efter att andra möjligheter prövats, kan Kristersson bli aktuell igen som möjlig regeringsbildare.

I riksdagens pressrum vid lunchtid på söndagen meddelade Ulf Kristersson att han träffat talmannen och avslutat sitt uppdrag att sondera möjligheterna att bilda en regering.

– Jag har prövat alliansens förstahandsalternativ att söka stöd hos S. Jag har också prövat andra lösningar som jag kan och vill leda.

– Nu har jag gjort vad jag kan göra i den här omgången. Jag kan bara säga till talmannen att mina förslag ligger kvar på bordet. Jag drar inte tillbaka dem.

– Vi försitter en unik möjlighet att skapa en ny regering. Nu får talmannen ta hand om den fortsatta processen, summerade M-ledaren.

Kristersson beklagar att han inte kommit fram till ett förslag som alla allianspartier står bakom, och som har möjlighet att tolereras av riksdagen.

Samtidigt talar han sig varm för allianspolitik och vill fullfölja alliansens gemensamma politik. Han sade sig inte vara upprörd, och hoppas att alliansens politik ändå ska komma att vara den politik som en kommande regering ska genomföra.

Kristersson vill inte vara den som spräcker alliansen. Ur Moderaternas perspektiv kan Centerpartiet och Liberalerna nu få diskutera med Socialdemokraterna ännu mer, om Stefan Löfven får uppdrag att sondera möjligheterna att bilda en S-ledd regering.

Om C och L efter än mer samtal med S kommer fram till det M redan nu kommit fram till, kan Kristersson få en ny chans att försöka bilda regering.

Regeringsbildningsprocessen går alltså in i nästa rond, men är alltså långt ifrån över.

Talmannen meddelar att han på måndagen kommer att inleda en ny talmansrunda med samtliga partiledare.