Stefan Löfven är beredd att pröva om han kan bli statsminister med stöd av C och L. Det sa han efter möte med talmannen på måndagsförmiddagen.

Igår konstaterade Ulf Kristersson (M) att han inte kan bilda regering och avslutade sonderingsuppdraget. Idag träffar talmannen alla partiledare och kommer i eftermiddag, av allt att döma, ge uppdraget till Stefan Löfven (S).

Efter mötet med talmannen sa Löfven att han tror att det finns goda möjligheter att skapa en lösning med Socialdemokratin som statsministerparti.

– Det går att skapa vinna-vinna-situationer, sa han och tog arbetsrätten som exempel.

Det kan uppfattas som att Socialdemokratin är beredd att förhandla om allt, så länge man får behålla statsministerposten.

Ett drag som Löfven kan använda är att till Annie Lööf (C) säga att hon får bestämma över migrationspolitiken, att öppna gränserna igen och öka invandringen till över de 100.000 nya migranter per år som redan ligger i Migrationsverkets prognoser. Kanske Löfven inte vill ha de 30 miljoner migranter centerledaren tidigare förespråkat, i vilket fall inte under kommande fyra år.

Till Liberalerna kan Löfven lova att de får förverkliga sina hjärtefrågor inom skola och utbildning.

Dessa partier måste dock sitta i en S-ledd regering, något Annie Lööf lovat inte ska ske. 2013 sa hon att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli ett stödhjul till Socialdemokraterna. Den skon måste hon nu i så fall äta upp.

När Jimmie Åkesson senare höll pressträff på måndagförmiddagen efter sitt möte med talmannen fick han frågan om det inte blir ett högt pris att rösta nej till en borgerlig regering därför att de inte ger några garantier om stramare migrationspolitik, eftersom det kan driva fram en mittenregering med S-C-L som ligger än längre bort från SD.

– Jag har inte mandat från mina väljare att göra något annat. Hur de andra partierna agerar kan jag inte påverka. De får ta ansvar för det. I den bästa av värdar kan vi sitta ner och prata om politiken. Men vi behandlas som styvbarn.

Åkesson sa att de andra partierna fortfarande tycks tro att Sverigedemokraterna är ett övergående fenomen och att allt kan återgå till hur det var förr.

– Ett sätt att få dem att förstå att vi finns i riksdagen är att de inte kan bilda regering utan att tillmötesgå oss.

Åkesson konstaterade att en mittenregering kan bli följden av hans besked.

Detta är något dåligt för Sverigedemokraterna. Så varför gör han det? Jo, därför att det är dåligt på kort sikt, men inte på lång sikt.

Om C och L byter block och blir stödpartier till S, MP och V, kommer Moderaterna och Kristdemokraterna att tvingas ompröva sin maktpolitiska strategi och finna nya samarbeten för att någonsin kunna nå regeringsmakten. Det naturliga är då att Sverigedemokraterna blir en del av ett sådant regeringsunderlag.

Sverigedemokraterna kan få inflytande nu, om allianspartierna börjar samtala med SD, eller på längre sikt om C och L överger den borgerliga sidan. Hur det än går kan alltså Jimmie Åkesson bli den store vinnaren av den turbulens som nu utspelas i riksdagen.