Flera källor uppger på måndagsmorgonen att Stefan Löfven kommer att meddela talmannen att han inte kan bilda regering.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har utnyttjat all den tid, två veckor, som han fått av talmannen att sondera möjligheterna att bilda en ny regering. Detta trots att riksdagen efter valet med 204 nej-röster avsatte Löfven som statsminister.

– Enligt mina källor har det inte rört på sig alls egentligen, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Förklaringen till att Löfven trots allt fick uppdraget att sondera möjligheterna att åter bilda regering är att Centerpartiet och Liberalerna under Ulf Kristerssons sondering sa att de skulle rösta nej till honom.

Nu har dessa partier med all sannolikhet också sagt nej, igen, till Stefan Löfven. Nu har Centerpartiet och Liberalerna sagt nej till Löfven två gånger efter valdagen. Och nej till Ulf Kristersson en gång.

Frågan om att föreslå statsminister är nu tillbaka i knät på talman Andreas Norlén.