LUND. Natten till tisdagen fick en fritidspolitiker med judiskt påbrå sitt radhus totalförstört i en misstänkt anlagd brand. Fritidspolitikern har tidigare utsatts för trakasserier och hot med antisemitiska förtecken. 

– I Lund bränns judars hem. Innan bränderna drabbades de av antisemitiska trakasserier, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet.

Radhuset totalförstördes, men som tur var skadades ingen.

– Personen var bortrest och man kunde förhindra att elden spred sig till de närliggande bostäderna. Polisen säger att branden var anlagd, uppger Aron Verständig.

Den drabbade personen hade tidigare fått hotbrev med antisemitiskt innehåll.

– Oavsett vem eller vilka som ligger bakom dessa dåd är misstanken stark att dessa attacker är riktade mot dessa personer för att de är judar. Det senaste dådet har en extra dimension då man på detta sätt även försöker skrämma en politiker till tystnad, enligt Aron Verständig, som menar att brandattentaten mot judiska personer är attacker mot den svenska demokratin.

Det är inte den första brandattacken mot en judisk person i Lund. Tidigare i somras utsattes en annan person i Lund för ett brandattentat mot sitt hus.

– Någon kastade in en brinnande föremål i bostaden. Som tur var slocknade den av sig själv.

Även denna person hade utsatts för trakasserier innan brandattacken. Ingen har anhållits för detta attentat. Båda de drabbade personerna har genom åren varit aktiva i olika judiska sammanhang.

Islamister och högerextremister
Polisen har ingen misstänkt för dådet i nuläget.

– Det finns två ytterlighetsgrupper som står för hoten, menar Verständig, islamistiska grupper och högerextrema.

I fallet med politikern har man uppfattat att hoten som föregick branden kom från högerextrema, säger han.

Många är rädda i församlingen.

– Det har varit många hotfulla politiska händelser de senaste åren, brandattentatet mot synagogan i Göteborg, Umeå och flera andra, säger han.

Ingen framtid
I Malmö generellt är hoten från den islamistiska miljön störst.

– Många judar känner att de inte har någon framtid i Sverige. Framför allt i Malmö där man har en lång historia av trakasserier och händelser, främst från våldsbejakande islamister.

I nuläget koncentrerar man sig på att stödja sina medlemmar. Men det Aron Verständig vill se är att de skyldiga hittas och lagförs.

– De var snabba med att gripa tre personer från attentatet på synagogan i Göteborg. Vi måste se något liknande även här, säger han.