DÖDSHOT. Journalisten Joakim Lamotte får mängder av dödshot. Han ska slaktas, hans fru och barn ska slaktas och man ska knulla hela hans familj. Men polisen lägger ner utredningarna, uppger han i en livesändning på Facebook.

– De ska skära halsen av mig som en gris, de ska slakta mig och min fru och barn och andra grövre grejer, säger frilansjournalisten Joakim Lamotte.

Personerna som hotar ringer hem till honom under hemligt nummer och med en röstförvrängare. Syftet är att tysta honom och stoppa hans journalistiska verksamhet.

– Jag har blivit hotad så länge jag jobbat som journalist, men hoten har eskalerat de senaste veckorna. Nu är det även mot min fru och mina barn som hoten riktas.

Bombhot
Bara i helgen har Lamotte fått ta emot ett 40-tal samtal och under söndagen kom även ett bombhot. En person med röstförvrängare meddelade att sprängladdningar hade apterats på familjens två bilar.

En polispatrull skickades ut för att undersöka om några bomber placerats ut som uppgetts men man hittade ingenting. Han beskriver hur hemskt det var att hålla familjen inne medan polisen genomsökte hans tomt och deras två bilar efter apterade bomber.

– De har passerat alla gränser, säger han.

Även när Lamotte aviserade att han skulle göra en livesändning hotades han med att han skulle sprängas om han genomförde livesändningen.

– Det är jävligt obehagligt, men jag är så jävla trött på de här som försöker tysta mig. De ska fan inte lyckas skrämma mig till tystnad, säger han.

Lägger ned anmälningar
Lamotte berättar att han polisanmält alla hoten, inklusive bombhotet. Han har numera daglig kontakt med polisen som han tycker är bra poliser.

– Men man kommer ingenstans med utredningarna.

Han berättar att alla utredningar läggs ner, en gång lades en utredning ner efter bara en timme, säger han och visar han upp en bunt med kuvert från polisen.

– Hade det varit Gustaf Fridolin eller någon annan politiker hade Säpo tagit tag i det och spårat de som hotar, säger han.

Nu prioriteras inte det.

Skyddslös
Lamotte har själv stärkt upp skyddet på sin tomt med bland annat övervakningskameror och rörelsedetektorer.

Han säger att han är skyddslös som journalist. De stora etablerade medierna har säkerhetsavdelningar om deras journalister hotas. Men som frilansjouranlisat finns ingen sådant.

– Detta är ett hot mot yttrandefrihetet och det fria ordet. Det tas inte på allvar idag, säger han.

Många andra som också hotas blir tystade även om han inte blivit det.

Joakim Lamotte sätter nu sitt hopp till att polisen nu börja ta hoten på mer allvar. Det senaste, bombhotet, tror polisen nämligen kan ha samband med ett annat bombhot nyligen i Göteborg, som gjorde att polisen fick spärra av ett område. Även där användes röstförvrängare för att meddela sig.