BELGIEN. Fouad Belkacem, jihadistrekryterare och talesperson för terrorklassade Sharia4Belgium, förlorar sitt belgiska pass. Efter att han dömdes till fängelse i tolv år 2015 har belgiska myndigheter arbetat hårt för att utvisa honom, då han har dubbla medborgarskap.

Under tisdagen kom  beslutet att Fouad Belkacem förlorar sitt belgiska medborgarskap, trots att han är född och uppvuxen i Belgien. Det är domstolen i Antwerpen som menar att han allvarligt har fallerat från sina medborgerliga plikter, skriver BBC.

Den belgiske migrationsministern Theo Francken lovordade beslutet att ta ifrån Belkacem hans belgiska medborgarskap och tillägger att den åtgärden automatiskt borde göras med varje terrordömd person.

Belkacem avtjänar idag ett 12-årigt fängelsestraff i Belgien. 2015 fängslades han för att leda den terrorklassade gruppen Sharia4Belium, som har skickat dussintals jihadister till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten. 

Belgiska myndigheter har sedan Belkacem dömdes 2015 arbetat hårt på att ta ifrån honom medborgarskapet.

Belkacem har utöver det belgiska även ett marockanskt medborgarskap.

Stora problem med jihadister
Belgien har haft fler jihadister per capita som anslutit till Islamiska staten i Syrien än något annat EU-land. Uppskattningsvis har 300 till 400 jihadister från Belgien rest till Syrien.

Extremistgruppen Sharia4Belgium är en stor anledning till dessa höga siffror, enligt studier om radikalisering. Ledaren Fouad Belkacem uppges ha varit en extremt manipulativ och karismatisk rekryterare.

Återvändare gjorde terrorattacker
Några av de jihadister med belgiska pass som sedan har återvänt till Europa har medverkat i Parisattackerna 2015 och Brysselbombningarna i mars 2016, alla islamiska terrordåd.

Belkacems grupp Sharia4Belgium startades i Antwerpen och rekryterade de första jihadisterna innan den upplöstes. Gruppen inspirerades av Islam4UK, en grupp som leddes av Anjem Choudary, en radikal islamist-imam som släpptes ur brittiskt fängelse den 19 oktober.

Londonmoské
Under Belkacems rättegång 2015 framkom det att han hade varit med och grundat Sharia4Belgium strax efter att ha tillbringat tid i en Londonmoské.

Det finns även en grupp som kallas Zerkani-nätverket som också har rekryterad jihadister, bland annat Paris-terroristen Abdelhamid Abaaoud och Bryssels-bombaren Najim Laachraoui, från den ökända islamist-enklaven Molenbeek i Bryssel.

Kontroversiellt
Att frånta medborgarskap från jihadister med dubbla pass är dock kontroversiellt. Frankrike meddelade att man hade sådana planer efter terrorattackerna 2015, med gick sedan inte vidare med planerna.

Belkacem är inte den första medborgaren i Belgien som har förlorat sitt medborgarskap. Malika el-Aroud förlorade sitt förra året efter att ha lett en grupp med kopplingar till al-Qaeda.

Belkacem kan fortfarande överklaga beslutet till Belgiens Högsta domstol eller till EU-domstolen. Belkacems advokat säger att hennes klient inte längre har några band till Marocko utan ser sig som en belgare.

– Hans familj har varit här i 50 år, i mer än tre generationer. Hans belgiska medborgarskap är en del av hans identitet, säger hon.

Läs mer om Sharia4Belgium och Fouad Belkacem här.