ISLAMISERING. Tysklands viktigaste och en av Europas största moskeer invigdes nyligen. Händelsen var så betydelsefull att finansiären, Turkiets president Recep Erdogan, invigningstalade. Men även stora mängder islamister var med vid öppnandet och gjorde islamistiska tecken med fingrarna.

För snart två veckor sedan talade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan vid invigningen av en ny megamoské i Köln. Deltog gjorde även stora grupper av entusiastiska radikala islamister. De markerade sin glädje över den nya Erdoganmoskén genom att visa två typer av handsignaler, som symboliserar två extrema islamistiska organisationer, skriver sajten Newspeek.

En av symbolerna är rabiatecknet (tummarna inåt medan de fyra andra fingrarna pekar uppåt) som visar trohet mot Muslimska brödraskapet, vars motto lyder: ”Allah är vårt mål, Koranen är vår konstitution, Profeten är vår ledare, Jihad är vår väg. Döden till Allah är vår önskan. Allahu Akbar!”

Det andra tecknet är det för de Grå vargarna, som är en extrem högergruppering, som av flera forskare räknas som en terrororganisation.

Megamoskén
Den Centrala moskén i Köln står nu färdig efter åtta års bygge och med en kapacitet på 1 200 människor.

– Det kommer bli den viktigaste och en av de största moskéerna i Europa och Tyskland. Den har en symbolisk mening för våra muslimska bröder som bor här, sa Nevzat Yasar Asikoglu från DITIB till reportrar, uppger tankesmedjan Gatestone.

Moskébygget väckte mycket motstånd i början, inte mist för sin storlek med de två 55 meter höga minareterna och den stora kupolen. Kostnaden beräknades till cirka 200 miljoner kronor, men vad notan slutade på har inte Samtiden lyckats hitta. Klart är att det är ett spektakulärt arkitektoniskt bygge i modern stil, och nu Tysklands största, samt en av Europas största moskéer.

Den 17 000 m2 stora moskén har även ett shoppingcenter, en utställnings- och seminariehall, en konferenshall för 600 personer och ett bibliotek, kontor, samt en bilparkering på nedre våningen.

Miljoner för att sprida islam
Tyskland med sina 81 miljoner invånare har den näst största muslimska populationen i Europa efter Frankrike, nästan 4,7 miljoner. Av dessa är hela 3 miljoner av turkiskt ursprung.

Den turkiska regeringen spenderar hundratals miljoner på att bygga moskéer i ett långsiktigt mål att sprida islam över världen. Många muslimer hoppas att de nya moskéerna som byggs över Europa ska flytta fram positionerna och underlätta målet att sprida islam till icke-muslimska länder.

900 turkiska moskéer
Den nya moskén i Köln har uppförts av och drivs av DITIB, en turkisk paraplyorganisation som driver över 900 moskéer i Tyskland. Dessa moskéer är kopplade till den turkiska regeringens direktorat Diyanet, som även tillhandahåller imamer.

Diyanets budget förra året låg på 1,38 miljarder dollar, vilket överstiger 12 departements budgetar, inklusive hälso- och inrikesdepartementen, uppger sajten.

Även Sverige
Enligt Diyanets egen hemsida har man slutfört moskébyggen i bland annat USA, Ryssland, Vitryssland, Tyskland, Somalia, Haiti, Kazakstan och Gaza. Nya moskéer byggs i bland annat Albanien Kirgizistan, på Cypern, Djibouti, Storbritannien och Sverige. Diyanet har 30 moskéer i Danmark under namnet Dansk turkiska islamiska stiftelsen.

Diyanet ska ha även byggt moskéer i Libanon, Mali, på Filippinerna och Krim. Man planerar även att bygga moskéer i Kosovo, Chad, Elfenbenskusten, Venezuela, Mayuretanien, Niger med flera platser.

Kristendomen förtrycks
Samtidigt som den turkiska regeringen bygger moskéer över världen, förtrycks kristna ortodoxa i Turkiet på olika sätt och den djupt rotade kristendomen i Turkiet är döende.

Tysk media uppgav nyligen att DITIB:s aktiviteter växer. Säkerhetstjänsten överväger att sätta DITIB under bevakning efter flera skandaler: Imamer som spionerar på turkiska diplomatpost, DITIBs vägran att medverka i ”antiterrorism”-marsch i Köln, uppmaningar till bön för att militären ska besegra kurder i norra Syrien samt militära sammankomster med turkiska flaggor och låtsasvapen som lämnats över till barn-”martyrer”.

”Politiskt nätverk”
Oppositionen mot DITIBs aktiviteter växer även bland ledande politiker.

Kritiker betecknar Diyanets globala nätverk av moskéer som ett politiskt nätverk som spionerar på Erdogan-kritiker och försöker radikalisera turkiska muslimer. Den konservativa tyska politikern Mathias Mediterranean Berg (CDU) har nämnt att Diyanets moskéer runt om i världen är inte så mycket en religiös organisation som ”en politisk gren av Erdogans regim”.