Också Göteborgs finare kretsar är djupt splittrade om man ska tala med eller inte tala med Sverigedemokraterna. Gamle folkpartisten Per G Gyllenhammar går i radion till stormande angrepp mot SD, medan hans systerson Peter Hjörne, ägare av bla Göteborgs-Posten, i sin söndagskrönika menar att man måste respektera 1,1 miljoner väljare.
Svensk politik är fortsatt i baklås. Angreppen mot Sverigedemokraterna blir allt mer hysteriska, ju närmare det ögonblick vi kommer då samtal med Sveriges tredje största parti blir nödvändiga. Det går inte i längden att gå runt 17,5 procent av svenska folket.
De senaste galna utfallen mot SD kommer från sparkade Volvo-chefen Per G Gyllenhammar som intervjuades på lördagen av Sveriges Radio. Han talar om ”fascism”. Det är så okunnigt att man skäms för den gamle mannen, som suttit i Folkpartiet/Liberalernas partistyrelse.
Men att synen på verkligheten går starkt isär i de öfvre samhällsskikten illustreras av att dagen efter Gyllenhammars spya, publiceras klok analys av Göteborgs-Postens ägare, tillika systerson till Gyllenhammar, Peter Hjörne som konstaterar att Jimmie Åkessons förhållningssätt är fullständigt begripligt. Han ”har nämligen sina väljares, 1,1 miljon svenskar, uppdrag att försöka få genomslag för SD:s politik. Dessa många väljare undrar nog varför deras röster inte skall räknas? Det är som om man säger: Vi gillar inte valresultatet, så därför följer vi det inte!”
Hjörne fortsätter i dagens söndagskrönika med att kritisera allianspartierna:
”Vad som framför allt borde ske är att Allianspartierna tar sitt ansvar och försöker bilda en regering, som för samtal med alla och prövar sina förslag i riksdagen. Annars är vi nog många som kommer att ställa oss frågan om varför vi ödslade våra röster på partier som, när de fick chansen att regera och driva en liberal, icke-socialistisk politik, inte tog den. Och det är nog en och annan, som liksom jag, i nästa val för första gången överger Liberalerna och röstar på ett alliansparti som verkligen vill regera.”
Tydligare kan inte dagens samhällsstrid åskådliggöras: Gyllenhammars dogmatiska utopism underbyggd med sanslös skräckpropaganda mot Hjörnes demokratiska pragmatism byggd på realiteter.
Vilket val ska de borgerliga partierna göra? Att frågan måste ställas visar hur illa det ligger till i svensk politik.