Hörby i Skåne blir först med att få Sverigedemokratisk kommunstyrelseordförande. Det blir Stefan Borg som tar över ordförandeklubban, efter en valteknisk samverkan med moderaterna och SPI.

I går kväll stod det klart att Sverigedemokraterna har fått sin första ordförande i en kommunstyrelse.

–Vi har ett bra lag i Hörby och det har tagit oss till den här stora framgången. Detta är historiskt och jag är rörd och euforisk, säger Stefan Borg (SD) till SVT.

– Det gläder mig för min egen del. Samtidigt är det en seger för demokratin, säger han till Kvällsposten.

– Med 35 procent av rösterna så var det ett krav, fortsätter han.

SD ökade med över 14 procentenheter till 35,3 procent av rösterna, vilket är partiets bästa valresultat i landet på kommunal nivå. Det gav 14 mandat i fullmäktige som har 41 mandat. Näst största parti är Socialdemokraterna 6 mandat, tredje störst är Moderaterna med 5 mandat. Det lokala partiet ”SPI Välfärden” fick 3 mandat.

Fram till 1991 var Centerpartiet det största partiet i kommunvalen. Sedan var Socialdemokratin störst fram till 2006 då Moderaterna tog över rollen i två val, innan S blev störst igen 2014. I valet 2018 blev så Sverigedemokraterna kommunens största parti (se mer i diagram som överst visar mandat i valet 1970 till nederst mandat 2018, källa: Wikipedia).

Stefan Borg kommer att leda ett minoritetsstyre som behöver stöd från Moderaterna och SPI (Sveriges pensionärers intresseparti) för att få majoritet för sin politik. Borg hoppas också ha gott samarbete med Kristdemokraterna, som fick 2 mandat i fullmäktige.

– Jag är socialkonservativ. Det betyder att jag tycker att det är viktigare att bevara än att förändra — helt enkelt därför att jag har fötts i detta land som har gett mig mycket att vara tacksam för. Samtidigt är jag realist och säger inte som vissa andra: ”Se möjligheterna, inte svårigheterna”. Jag kan se båda två, skriver Stefan Borg i pressmeddelande.

– Moderaterna i Hörby kommer att göra en valsamverkan med Sverigedemokraterna och SPI i Hörby. Vi Moderater tycker att man skall respektera valresultatet och därmed värna om demokratin. Vi har haft som målsättning och gått till val på att vi skall ha ett icke socialistiskt styre i Hörby, skriver Moderaterna på sin Facebooksida på onsdagen.

Jörgen Grubb som är distriktsordförande för SD Skåne är nöjd men inte förvånad över utvecklingen.

– Jag tycker det är helt fantastiskt. Jag har trott på det väldigt länge. När journalister har frågat, har jag framhållit Hörby, säger han till Nyheter idag.

Johan Ohlin, 2:e vice ordförande i miljönämnden i Hörby, säger att SD jobbat målmedvetet under de gångna fyra åren i opposition.

– Hade vi inte fått de andra partiernas förtroende, så hade vi inte kunnat inleda den här samverkan, säger han.

Hur tror du att Hörbyborna märker av detta?

– Det handlar om ett rättviseperspektiv för oss. I Hörby har man köpt in villor för nyanlända. Vi har menat att man borde använda Staffanstorpsmodellen med ett enklare boende. Många kommuninvånare har ju inte själva så fint boende, säger Johan Ohlin.

*

Hör Stefan Borg i radiointervju.