Cecilia Bladh in Zito blir första Sverigedemokraten att ta ledningen för en kommun, Hörby i Skåne. En valteknisk samverkan mellan SD, M och SPI ger majoritet i kommunfullmäktige.

Cecilia Bladh in Zito är vice gruppledare för SD i kommunen. Hon är föreslagen att ta hand om ordförandeklubban sedan gruppledaren Stefan Borg dragit tillbaka sin kandidatur.

– Det ska bli spännande att som gammal Hörbytös få sätta min och SD:s stämpel på byn, säger hon.

SD ökade med över 14 procentenheter till 35,3 procent av rösterna i Hörby, vilket är partiets bästa valresultat i landet på kommunal nivå.

Det gav 14 mandat i fullmäktige som har 41 mandat. Näst största parti är Socialdemokraterna 6 mandat, tredje störst är Moderaterna med 5 mandat. Det lokala partiet ”SPI Välfärden” fick 3 mandat.

Fram till 1991 var Centerpartiet det största partiet i kommunvalen. Sedan var Socialdemokratin störst fram till 2006 då Moderaterna tog över rollen i två val, innan S blev störst igen 2014. I valet 2018 blev så Sverigedemokraterna kommunens största parti (se mer i diagram som överst visar mandat i valet 1970 till nederst mandat 2018, källa: Wikipedia).

Borg drog tillbaka kandidatur
– Jag har bestämt mig för att inte kandidera till posten som kommunstyrelsens ordförande. Den mediala uppmärksamhet som riktats mot min person har gjort det omöjligt för partiet i Hörby att fokusera på det som är det viktiga, Hörbys framtid och den politik som vi vill driva för kommunen, skriver Stefan Borg i pressmeddelande.

-Jag är trygg med att vi har en kompetent och driven ersättare med bättre förutsättningar att driva politik i Hörby utifrån vårt program, avslutar han.

Cecilia Bladh in Zito har fram till i fredags jobbade på energibolag och det var i helgen som hon tog ställning till möjligheten, och valde att tacka ja till uppdraget.

Övriga partier som ger stöd åt SD i Hörby har enligt Bladh in Zito accepterat förändringen, och ska stå bakom samverkan lika mycket som förut.

– Jag är väldigt mycket en lagspelare och inser att vi måste jobba tillsammans. Det gäller inte bara i SD utan alla måste hjälpas åt, säger Bladh in Zito till Kvällsposten.