Victoria Kawesa som varit ledare för Feministiskt initiativ har dömts till fängelse villkorligt för misshandel sedan hon misslyckats att smita från att betala i spärren till tunnelbanan i Stockholm.

Victoria Kawesa försökte gå igenom spärrarna bakom en man, utan att använda sitt pendelkort. Mannen ska då ha sagt till henne att inte planka utan göra rätt för sig. ”Visst tumult uppstod”, står det i domen från Södertörns tingsrätt.

Kawesa sparkade och slog mannen så att han fick skador. Hon hävdar att han förolämpade henne med rasistiska uttryck, något som inte bekräftats av vittnen.

Tingsrätten beslutade att den tidigare Fi-ledaren döms för misshandel. Hon får villkorlig fängelse och 120 dagsböter på 300 kronor – sammanlagt 36 000 kronor. Därutöver ska Victoria Kawesa betala skadestånd till mannen för hans förstörda glasögon. Kostnaden: 2 395 kronor.

Victoria Kawesa valdes till partiledare för Fi jämte Gudrun Schyman i mars 2017. I september samma år meddelade hon sin avgång.