LONDON. Storbritannien har fått en allt mer islamisk inramning. 100 officiella shariadomstolar är aktiva i huvudstaden och hundratals nya moskéer har etablerats, enligt en saudisk tidning.

Det finns 423 nya moskéer i London, skriver saudiska Saudi Gazette, och pekar på att de flesta är överfyllda. Motsatta förhålladet råder i många av kyrkorna, som sällan har särskilt många besökare.
Vid 2020 beräknas antalet muslimer som kommer till bön varje vecka i moskéer respektive kyrkor uppgå till minst 683 000 muslimer medan kristna som kommer till bön kommer att ha sjunkit till 679 000.

– London är mer muslimskt än många muslimska länder sammantagna, säger en islamisk imam till tidningen.

Sedan 2001 har 500 Londonkyrkor förvandlats till bostäder. Under samma period har brittiska moskéer ökat sitt antal stort.

Överfulla moskéer
Daily Mail publicerade nyligen bilder på en centralt närbelägen moské och en kyrka, bara några meter ifrån varandra. I kyrkan San Giorgio byggd för att rymma 1 230 besökare, hade bara 12 kommit för mässa. I den närbelägna moskén Brune Estate moskén, finns att motsatt problem: I det överfulla lilla rummet kan bara 100 personer rymmas.

Mellan 2012 och 2014 har andelen som benämner sig anglikaner fallit från 21 procent till 17 procent, en minskning med 1,7 miljoner människor. Samtidigt har antalet muslimer vuxit med närmare en miljon människor.

Inom en generation kommer antalet kyrkobesökare att minska i en sådan takt att deras antal kommer att bli tre gånger färre än antal muslimer som regelbundet går till moskén.

Shariadomstolar
London är dessutom fullt av shariadomstolar, hävdar tidningen. Officiellt finns det hela 100 domstolar som baserar sig på islamiska traditionen utifrån koranen och haditherna, vilka går på tvärs med de västerländska lagsystemen.

Detta parallella rättssystem kan existera på grund av en lagteknisk öppning i det brittiska systemet, The British Arbitration Act och systemet med en Alternative Dispute Resolution.

Tidningen pekar även ut att brittiska universitet också börjar implementera islamisk lag.