STOCKHOLM. Ungdomsgäng misshandlar och terroriserar jämnåriga i Björkhagen. Förtvivlade och förbannade föräldrar berättar om utpressning, kränkningar, misshandel, rån och hot bland Björkhagens tonåringar.

Hänsynslösa ungdomsbrott har präglad närförorten Björkhagen, tio minuter från Stockholms centrum, det senaste året. Däremot har polisanmälningarna minskat, på grund av att varken barn eller föräldrar vågar längre anmäla, trots att knivar ofta är inblandade. Tidigare kontakt med polis och sociala myndigheter har bara resulterat i mer trakasserier.

– Man riskerar barnen utan att något händer, man får inget för det, säger en frustrerad förälder till tidningen StockholmDirekt.

När föräldern försökte anmäla ett Snapchat-hot om våld, blev polisens råd mellan raderna att strunta i det då förövaren skulle få reda på det och det skulle kunna slå tillbaka.

Det blev ingen anmälan.

Skicka bort barnet
En annan förälder frågade socialförvaltningen hur sommarlovet skulle bli för deras brottsutsatta barn, som inte längre vågar vistas hemma i Björkhagen. Föräldern fick svaret: ”Har ni släktingar någonstans i Sverige dit ni kan skicka barnet?”.

Rädda och uppgivna
Föräldrarna beskriver en vardag där de skjutsar sina barn överallt av rädsla för att de ska attackeras. Ett liv med hjärtat i halsgropen så fort barnen är någon annanstans än hemma, och en tillvaro där enda lösningen på problemet förefaller att försöka flytta någon annanstans.

– Ja, vi ska försöka flytta. Jag ligger sömnlös om nätterna, man pallar inte längre. Men var? Vi vill inte flytta längre ut längs Linje 17. Då måste vi ändå passera Björkhagen och mitt barn riskerar att möta sin förövare, säger en förälder.

Filmad förnedring
De som står för hoten och våldet är en grupp pojkar i  12-, 13-årsåldern, som driver runt och trakasserar.  Inga åtgärder har vidtagits trots orosanmälningar till socialförvaltningen.

Dessa pojkar ska ha börjat sugas in i ett äldre gäng med unga vuxna som verkar i områdena Björkhagen, Hammarbyhöjden och Kärrtorp. Unga offer filmas för att senare kunna utpressas, uppger tidningen, som har lyssnat på vittnesmål om misshandel och förnedring.

De yngre använder de äldre som våldskapital – ”ge oss jackan annars spöar han där dig” – medan de äldre använder de yngre som narkotikakurirer, då de inte är straffmyndiga.

Sätter skräck
De yngre barnen har anammat en gäng-image av att Björkhagen numera är ”orten”. Militära knivar ska förekomma.

En förälder vars barn rånats säger:

– Man sätter skräck i de andra barnen som känner ett obehag av att inte kunna gå omkring fritt utan att ”betala”. De körs ner i skorna och skäms för att de inte kan försvara sig själva. Det är inte rätt, det handlar inte om pojkstreck. Om fem år är det här ett kriminellt nätverk.

De vuxna uppger att de inget gensvar fått från sociala myndigheter. De har ”ingen koll”, säger de, samt ”inget kommer att hända innan ungarna sticker kniven i någon”.

Sportaktiviteter
Skarpnäcks stadsdelsförvaltning har dragit igång sportaktiviteter i Björkhagens centrum men de uppgivna föräldrarna menar att det är för sent.

– Alla andra barn är livrädda för dem. De har fått smak för ett annat liv, de kommer inte vilja sparka boll med någon fritidsledare. De behöver lyftas ur den här miljön.