HÖRBY. Cecilia Bladh in Zito, 43, tar över styret av Hörby. Hon har arbetat i Italien, Tyskland och Holland och chocken när hon kom tillbaka till Sverige fick henne att engagera sig i SD. – Sverige var så otroligt förändrat på kort tid. Ledande politiker ser inte verkligheten.

SD Hörbys vice ordförande Cecilia Bladh in Zito kommer att röstas in som kommunstyrelsens ordförande, den första SD-ordföranden någonsin i Sverige. SD:s jordskredsseger i Hörby innebar 14 mandat i fullmäktige som har 41 mandat. SD ökade med över 14 procentenheter till 35,3 procent, vilket är partiets bästa valresultat i landet på kommunal nivå.

Cecilia Bladh in Zito har arbetat som expert, rådgivare och kommunikationsansvarig i energi- och klimatfrågor. Bland annat har hon varit rådgivare åt Vattenfalls vd och arbetat internationellt med långsiktiga och strategiska beslut på EU-nivå. En styrka som hon tar med sig in i uppdraget.

– Jag har arbetat mycket med politiker fast aldrig inifrån politiken tidigare. Det ska bli väldigt spännande och jag är glad, lite spänd och oerhört ödmjuk, säger hon.

Den internationella erfarenheten har fått henne att uppskatta det svenska sättet att vara, sin egen kultur.

– Jag blir bestört när politiker står i riksdagen och säger att vi inte har någon svensk kultur. Det blev väldigt tydligt för mig hur fin kultur vi har i mötet med andra länder. Som respekten, sammanhållningen och tilliten till varandra, som sparar mycket tid och kraft. I andra länder är det tvärtom. Utgångspunkten är att inte ha förtroende för varandra, vilket man sedan kan bygga upp.

Totalt förändrat
När hon kom tillbaka efter flera år till Sverige för ett par år sedan blev hon bestört över hur förändrat landet var, på kort tid.

– Politiker som styr ser inte verkligheten. Jag började läsa på och såg då att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna beskrev verkligheten, har politik som kan förändra Sverige till det bättre igen och står med båda fötterna på jorden.

Hon kontaktade SD i Hörby och engagerade sig.

– De var trevliga människor med gedigen kunskap och sunt förnuft. Det passade mig.

Vad är det första du vill göra?

– Få en överblick över ekonomin. Fokusera på kärnfrågorna som äldrevård och skola. De sakerna måste fungera innan man kan lägga pengar på annat, säger hon.

Tryggheten är också enormt viktig. Hon är uppvuxen i Hörby, men undviker idag att gå ensam i det lilla samhället efter mörkrets inbrott.

– Jag tar bilen eller går med min man, säger hon.

Positiv
Hon är positiv till de politiska möjligheterna att förändra tillsammans med M, KD och lokala SPI, som har inlett valtekniskt samarbete med SD, vilket gett majoritet i kommunfullmäktige.

– Vi är lagspelare allihop och ser till Hörbybornas bästa i första hand.  Vi har en öppen dialog och tror att vi kan åstadkomma mycket.

Vilka är dina styrkor?

– Jag har läst matte och fysik på universitet och det tillsammans med min erfarenhet av både arbetslivet och privatlivet gör att jag väldigt snabbt kan se sammanhang och lösningar på problem.

Vad hoppas du kunna åstadkomma, utöver det du redan sagt om att fokusera på ekonomin och kärnfrågorna?

– Jag hoppas att vi kan få tillbaka tilliten till varandra. Kunna känna oss trygga igen i Hörby och i samhället i stort.

Hon tillägger att hon har stora förhoppningar med tanke på utgångsläget.

– Vi är ett starkt team i SD Hörby och stöttar varandra. Och tillsammans med M, SPI och KD är jag övertygad om att vi har givande och spännande fyra år framför oss och att vi kan vända det här.

Bakgrund:
SD:s ordförande i Hörby Stefan Borg valde att dra tillbaka sin kandidatur till posten efter ett mediedrev initierat av Expo. Han skrev i ett pressmeddelande ”Den mediala uppmärksamhet som riktats mot min person har gjort det omöjligt för partiet i Hörby att istället fokusera på det som är det viktiga, Hörbys framtid och den politik som vi vill driva för kommunen”. Samtidigt lovordade han Cecilia Bladh in Zito: ”Jag är trygg med att vi har en kompetent och driven ersättare med bättre förutsättningar att driva politik i Hörby utifrån vårt program.”