Den excentriske och populäre förre utrikesministern Boris Johnson höll ett bejublat tal några kvarter från Konservativa partiets konferens på tisdagseftermiddagen, där han angrep regeringen för att försöka stanna i EU.

”Ingen annan politiker drar så stor publik och får sådana applåder”, konstaterade kommentator i Sky News som direktsände Boris Johnsons tal inför tusentals konservativa partimedlemmar, dock utanför partiets officiella konferenslokaler.

Johnson avgick ur Theresa Mays regering eftersom han inte vill se en ”mjuk” Brexit, dvs att stanna i flera EU-mekanismer och därmed vara tvungen att lyda EU:s beslut även om man inte är medlem av unionen längre.

– Om vi tvekar blir vi förslavade av EU för alltid, sa han.

Johnson efterlyste mer självförtroende för Storbritannien. Hela världen borde vara vår marknad. Inte bara EU. Och detta blir omöjligt med den plan på ”mjuk” Brexit som premiärministern föreslagit i det som kallas Chequers plan. Med den kan vi inte återta vår suveränitet, hävdade den förre utrikesministern.

– Istället för att försäkra oss om vår rätt och förmåga att stifta våra egna lagar, kommer Storbritannien att i praktiken paraderas i handfängsel längs Rue de la Loi [Bryssels huvudgata] som Keltiska fångar, sa Johnson till starka applåder.

– Tro inte att vi på något sätt kan ducka svårigheterna nu och fixa dem senare. Det är rena fantasin. Motsatsen kommer att ske.

Regeringens plan skapar det perfekta argumentet för dem som vill återföra Storbritannien till EU, sa han.

Genom en ”hård” Brexit vill Johnson att EU:s politiska överbyggnad inte ska ha något inflytande över brittiska lagar i framtiden. Han vill förhandla fram ett frihandelsavtal liknande det Kanada har (”negotiate a super-Canada free-trade agreement”).

– Vi behöver förbereda oss mer för att komma ut på villkoren enligt World Trade Organisation (WTO), sa han.

*

Se mer: Daily Express i Conservative Conference LIVE: Boris rages ‘if UK flinches we’ll be ENSLAVED to EU forever, Metro i Boris Johnson takes aim at Theresa May with ‘alternative leader’s speech’, BBC i Boris Johnson slams Brexit plan as he sets out his Tory vision