I den tyska delstaten Bayerns val har det talats mycket om att kristdemokratiska CSU förlorade sin egna majoritet, och ”bara” fick 37,2 procent enligt det preliminära valresultatet. Men Socialdemokraterna förlorade mer än hälften av sina väljare och landar på 9,7 procent.

Tysklands största delstat Bayern har ofta röstats fram kristdemokratiska CSU till egen majoritet sedan tiden efter andra världskriget. I söndagens val förlorar man denna majoritet och ser ut att få 79 av de 180 ledamöterna i delstatsparlamentet Landtag.

Socialdemokraterna rasar från 20,6 till 9,7 procent. Alternativ för Tyskland, AfD, blir större än S och får 10,2 procent som nytt parti i delstatsförsamlingen. Det andra partiet som går framåt är Miljöpartiet som får 17,5 procent (+9), och blir näst största parti. Tredje störst blir höger-centerpartiet Freie Wähler (Fria väljare) med 11,6 procent (+2). Dessutom återkommer liberala Fridemokraterna som får 5 procent (+2) och klarar spärren.

Valresultatet visar att CSU behöver en koalitionspartner för att behålla regeringsmakten. Regeringschefen Markus Söder har antytt att han föredrar att bilda partnerskap med Fria väljare, enligt Deutsche Welle.