TT-reporter anser att Fredspriset måste få somliga att ”go bananas” eftersom det tilldelas en kongoles och en yazid. Hur fördomsfullt är inte detta förnedrande uttalande? Hur inskränkt och hatfyllt får vänsteraktivister bli?

De som är ”globalister” och ser sig som världens godaste människor har en förunderligt stark förmåga att uttrycka hat och förakt mot dem som inte håller med. Deras godhet är ofta lika stor som deras fördomar och okunnighet.

Twitter har ibland jämförats med att sitta bakom ratten och svära över alla andra idioter till bilister. Skillnaden är att hela världen kan ta del av twittrande, medan svärandet i bilen tack och lov inte når utanför karossen.

Jag menar att Twitter ofta blir en spottkopp där de med minst självinsikt och störst brist på impulskontroll härjar. Men mediet ger därmed också en inblick i människors psyke som inte framträder lika tydligt i andra sammanhang. Av någon outgrundlig anledning har många Twitterskribenter inte tagit in att hela världen kan se deras primitiva och låga drifter. Som Owe Nilsson på TT.

Jag kan inte låta bli att förundras över hur fullständigt förödande personer kan avslöja sig själv på mindre än 280 tecken.

I går offentliggjordes att Nobels Fredspris går till Denis Mukwege, 63, och Nadia Murad, 25. Skälet är att Mukwege som läkare bedriver en engagerad kamp för de kvinnor som utsätts för sexuellt våld i konflikten i Kongo, hans hemtrakter. Och Murad har – efter att hon togs som sexslav av Islamiska staten, IS, men lyckades fly – engagerat sig i arbete för kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp i krig.

De är båda värdiga mottagare av fredspriset eftersom de agerar snarare än pratar. Att Mukwege är kongoles och arbetar för att göra Kongo till en bättre plats, och att Murad är yazidier och vill skapa bättre villkor för sitt folk, är ju synnerligen nationalistiskt. Man arbetar för att skapa bättre livsförhållanden i de trakter man räknar som sitt hem.

Det har ingenting alls med globalister eller globalisering att göra. Det handlar om att skapa bättre villkor i hemlandet eller hemregionen. Det är väl därför Nilsson är så hånfull. Att utmålar sina motståndare, icke namngivna ”antiglobalister”, som dårar på uppenbart felaktiga grunder. Det är ju han som går bananas genom att visa hur inskränkt han är.

Kan man, egentligen, tänka sig något mer fördomsfullt? Bara nazister, islamister och andra extremister är så bortom rim och reson i att döma ut enligt ”vi-och-dom” som Owe Nilssons tweet indikerar. Det är så antiintellektuellt att man storknar. Där den politiska korrektheten går in, går vettet ut.

Jag tycker synd om Owe Nilsson och hans gelikar på vänsterkanten som har en så fientlig syn på människor som inte är som dem. Det måste vara hemskt att leva med en världsbild där de som inte tycker som en själv alltid är onda. En slutsats man kommer till genom att aldrig försöka förstå eller läser på om hur meningsmotståndare tycker. För dem behövs inga fakta. Bara ett djävla massa ”engagemang”, dvs hat och förakt för de andra.

Att vilja kränka meningsmotståndare på felaktiga grunder, särskilt när det handlar om ett fredspris som belönar insatser för mänskligheten, är på något sätt symboliskt för dagens debattklimat.