Oavsett om C och L stöder Kristersson eller hoppar över blockgränsen och stöder Löfven, så är den främste vinnaren Jimmie Åkesson. Då bryts de gamla blocken upp och SD kan börja spela en viktigare roll.

På dagens pressträff med Ulf Kristersson framkom att Löfven vägrar vara stödhjul till alliansen. Aldrig har ett besked varit så självklart. Önskan från C och L var från början fullständigt orealistisk. Någon alliansregering med S-stöd blir det inte.

Nu återstår för C och L att välja vem man vill ha som statsminister: Ulf Kristersson eller Stefan Löfven.

Några andra alternativ finns inte.

Antingen byter C och L block, och blir understöd till en ny socialdemokratisk regering.

Eller så släpper man fram Ulf Kristersson som statsminister, även om de vet att han måste kommunicera med SD.

Vilket val C och L än gör, är den verklige vinnaren Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

Om C och L byter block, har M och KD i framtiden ingen chans att nå regeringsmakten utan understöd av SD. Det konservativa regeringsalternativet tar form. Det som också formats i olika skepnader i Danmark, Norge och Finland.

Om C och L släpper fram Kristersson i en enpartiregering (eller med KD) kommer den nya regeringen att på ett eller flera sätt hålla kontakt med Sverigedemokratiska företrädare för att kunna nå garantier om en majoritet i riksdagen. Därmed bryts isen, åtta år efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och etablerat sig som en allt tyngre spelare i parlamentet.

Kristersson kommer att försöka slingra sig, försöka hävda att man i första hand samtalar med C, L, KD, S och MP. I migrationsfrågan kommer Kristersson att försöka göra upp med S, då slipper M tampas med å ena sidan C och L och å den andra SD. Åkesson ges inte inflytande, kommer det att heta, även om både M och S har bytt politik och närmat sig SD i sak de senaste åren. Det som nu är deras politik var det bara SD som förespråkade för några år sedan. Förmodligen kommer man nog att kunna säga att resultatet av det M och S förhandlar fram är SD-politik. Också en form av seger.

När det kommer till statsbudgeten kommer S att lägga sitt eget förslag och det kommer att gå till slutomröstning i riksdagen i kraft av partiets storlek. Då måste Kristersson få stöd för regeringens budget både av C, L, KD men också av SD. I budgetomröstningen blir SD vågmästare.

Att knåpa ihop en budget som alla dessa fem partier kan rösta på blir inte enkelt. Där kommer förhandlingsskickligheten att sättas på svåra prov. Och en sak är klar: det går inte att förhandla med SD utan att ha kontakt med partiet.

För att summera: i en demokrati blir det väldigt svårt att gå runt 17,5 procent av folket när det kommer till voteringar.