”Varför är det ingen annan som vill låsa upp positionerna? Det är lekstuga. Jag är tillgänglig för samtal”, sa en luttrad Jimmie Åkesson på pressträff i riksdagen efter nytt möte med talmannen.

En efter en har partiledarna hållit presskonferenser sedan de haft enskilda möten med talmannen under måndagen. Jimmie Åkesson sa på sin pressträff att han framfört två saker. Talmannen borde börja pröva alternativ i kammaren. Detta för att klargöra förhållandena och föra landet närmare extra val. Den andra synpunkten var att talmannen kanske borde pröva om att ge sonderingsuppdraget till Åkesson. Det skulle kunna sänka trösklarna och lösa upp knutarna.

På de många frågorna han fick om under vilka villkor som Sverigedemokraterna kan släppa fram Ulf Kristersson som statsmister svarar Åkesson det han sagt tidigare, att det blir röd knapp till en alliansregering med de villkor som gäller nu.

Det som krävs är att partiet får garantier för vilken politisk riktning en ny regering tänker inta.

– Jag kan inte se mina väljare i ögonen om vi släpper fram en regering där vi inte får något inflytande.

Om man inte får det, så gäller beskeden från tidigare att SD röstar nej till regeringar man inte ger oss inflytande.

– I mitt parti vill man ha nyval, många tror att det kan gynna oss, säger han.

Men det är inte partiledningens förstahandsval, det är att få politiskt inflytande i en tillträdande regering.

Lööf önskar fortsatta samtal
När Centerledaren Annie Lööf höll pressträff var hennes budskap att hon vill ha fortsatta samtal, även om hon inte kunde beskriva hur. Hon menade att de sex partierna i mitten (alliansen+S+MP) har 75 procent av rösterna och att de borde kunna komma överens.

Kristersson står till förfogande
Moderatledaren Ulf Kristersson meddelade att han står till förfogande för statsministeromröstning i riksdagen och att han sagt till talmannen att man snart måste gå till riksdagen. Han vill helst bli statsminister i en alliansregering, men om en sådan inte är möjlig är han beredd att testa om han kan bli vald av riksdagen så som statsministerkandidat i en moderatledd regering.

Talmannen tar initiativet
Senare under eftermiddagen höll talman Andreas Norlén presskonferens om hur han tänker föra frågan om regeringsbildning vidare. Istället för nytt sonderingsuppdrag till tänkbar statsministerkandidat, kommer talmannen själv att hålla i samtal med partiledare i grupp.

Under tisdagen kommer han att först leda samtal med allianspartierna och hittillsvarande regeringspartier om möjligheter till en samlingsregering. Därefter med regeringspartierna och mittenpartierna om en blocköverskridande regering.

En tredje överläggning kommer att hållas om möjligheterna för en alliansregering plus Miljöpartiet. Sist kommer möjligheterna för en alliansregering eller moderatledd minoritetsregering att diskuteras.

Talmannen vill genom att leda samtal med partiledarna själv bilda sig en uppfattning om något av dessa alternativ är möjliga att föreslå riksdagen.