TORTYRMISSHANDEL. De två 15-åriga pojkarna rånades, torterades och dödshotades under tre timmar. De fördes bort av en 16-åring och en 14-åring som har filmat och lagt upp denna och andra filmer från liknande brott på internet. Det är främst svenska offer som valts ut.

Den grova tortyrliknande misshandeln med dödshot, förnedring och rån av två 15-åriga pojkar som fördes bort från köpcentret Emporia väckte stor uppmärksamhet, då det var så allvarlig brottslighet med unga förövare. Nu åtalas 16-åringen för grovt rån och övergrepp i rättssak, medan 14-åringen inte kan åtalas på grund av sin ålder, skriver Nyheter Idag.

Det var den 23 juli som de två 15-åriga pojkarna från Svedala hade åkt in till Malmö för att gå på gallerian Emporia. Det dröjde inte länge förrän två killar ”tittade skumt” på dem och närmade sig. När de försökte gå därifrån sa den åtalade 16-åringen ”vi är inte farliga, vi ska bara gå en runda”. På övervakningsfilm syns 16-åringen med armarna om axlarna på sina offer och leder dem bort, medan 14-åringen går bredvid.

Slicka skorna
Därefter tog en brutal och grym misshandel med förnedring vid under skräckfyllda och smärtsamma tre timmar. Pojkarna leddes till ett cykelgarage under hot och örfilar och gärningsmännen ska ha uppgett att de hade kniv. På väg dit anslöt sig en jämnårig flicka.

Nere i cykelgaraget fick pojkarna lämna över kort och telefoner. De tvingades att slicka skorna på förövarna och sparkades samtidigt hårt i ansiktet. Den ene pojken beskrev det som ”när man skulle sparka sitt hårdaste på fotbollsträningen”. Fler sparkar och slag följde mot båda pojkarna.

Flickan försökte mildra
Flickan var från början misstänkt för delaktighet i rånet, men pojkarna uppger att hon försökte stoppa eller mildra misshandeln. Enligt förhör försökte hon få 15-åringarna att springa iväg under ett tillfälle, men pojkarna vågade inte och trodde också att det värsta var över. De hade även möjlighet att påkalla uppmärksamhet från förbipasserande, men lydde istället gärningsmännen och vände sig bort för att dölja att de misshandlats.

Respekterades mer
Misshandeln mot den ene av pojkarna var värre och flickan säger att hon tror det beror på att den andre pojken ”respekterades mer” eftersom han sa emot förövarna mer.

Pojkarna tvingades sedan att följa med till en bankomat där de tog ut sammanlagt 1400 kronor och gav till gärningsmännen. Gärningsmännen var ändå inte nöjda utan tog med sig sina offer till ett annat avskilt utrymme intill ett dagis, där misshandeln fortsatte med sparkar och slag, och även ett bordsben användes som tillhygge.

Tände eld på håret
Pojkarna brändes med cigarretter och en fick sitt hår påtänt med en tändare, men kunde snabbt släcka elden. Innan gärningsmännen gick därifrån sa de att en kompis med skjutvapen fanns i närheten och att om de inte väntade minst 15 minuter på platsen skulle han märka det. Gärningsmännen fotograferade även pojkarnas legitimationer.

Filmade tortyren
Gärningsmännen filmade hela förloppet och polisen fann filmen i den ene gärningsmannens telefon, tillsammans med en annan där de kränkt ett offer en månad tidigare. En tidigare flickvän till 16-åringen berättar för polisen att 16-åringen de senaste fem månaderna skickat ungefär sju videoklipp till henne där han rånar, misshandlar eller hotar främst svenska ungdomar.

Även flickan som var med under rånet uppger att 16-åringen lägger upp filmer på Instagram där han misshandlar olika personer.

Häktades trots unga år
Den åtalade 16-åringen har ett arabiskklingande namn, men är enligt uppgift svensk medborgare. Han har suttit häktad, vilket är ovanligt med så unga förbrytare, eftersom åklagaren menar att det var ”synnerligen allvarlig brottslighet”.

Både 16-åringen och 14-åringen är kända sedan tidigare av polisen för att ha utfört grova våldsbrott.