När partierna slutat tramsa och tvingats fatta beslut, är den lösning som gör att ingen behöver bryta mot sina vallöften en enpartiregering med Moderaterna. Så här skulle den kunna se ut.

C och L har sagt att de inte tänker ingår i någon regering som på något sätt har med Sverigedemokraterna att göra. Priset för det är att de inte kan ingå i en ny regering. Däremot har M sagt att man inte förhandlar med SD. Det borde innebära att man kan ”stämma av” eller på annat sätt ”interagera” med partiet som företräder mer än 1,1 miljoner väljare.

Därför kan Moderaterna bilda en enpartiregering. Man kan lova att först förhandla med de tre andra allianspartierna och sedan söka stöd hos övriga partier i riksdagen. I praktiken blir det att Sverigedemokraterna får vetorätt mot regeringens förslag. Lägger regeringen förslag i riktning som SD gillar, får den igenom dessa i riksdagen. Om den inte gör det, kan SD rösta nej.

Många har nämnt att KD borde ingå, men förhandlingstekniskt är det mycket tyngre att först behöva förhandla mellan två partier i regering, för att sedan förhandla med två allianspartier i riksdagen. Enklare är om ett parti kan arbeta fram förslag som sedan dryftas med de tre övriga. För att sedan stämma av med SD. Dessutom blev M näst största parti, så KD:s mandat behövs inte för att regeringens förslag ska överleva till slutvotering i riksdagen.

Eftersom det är en enpartiregering kan Kristersson dra ner från 24 statsråd, som både Reinfeldt och Löfven haft, till 16 statsråd (10 departementschefer och fem konsultativa statsråd utöver statsministern). Moderaterna kan visa i handling att de är för effektivisering av statsförvaltningen.

En inte helt otänkbar ministerlista skulle då kunna se ut så här.

Statsminister Ulf Kristersson
Justitieminister Andreas Norlén (KU-ordf, jur.dr)
Utrikesminister Hans Wallmark (riksdags-, partistyrelseledamot)
Försvarsminister Karin Enström (tidigare försvarsminister)
Socialminister Ann Heberlein (teol.dr i etik)
Finansminister Elisabeth Svantesson (nationalekonom)
Näringsminister Carola Lemne (tidigare vd Sv Näringsliv)
Utbildningsminister Erik Bengtzboe (riksdagsledamot)
Arbetsmarknadsminister Jessica Polfjärd (riksdagsledamot)
Miljöminister Maria Malmer Stenergard (riksdagsledamot)
Kulturminister Richard Herrey (artist)

Handelsminister Christofer Fjellner (EU-parlamentariker)
Inrikesminister Dag Klackenberg (företagsledare)
Invandrarminister Hanif Bali (riksdagsledamot)
Infrastrukturminister Kristoffer Tamsons (trafiklandstingsråd)
Socialförsäkringsminister Kristina Axén Olin (tidigare socialborgarråd)

Tobias Billström får som gruppledare samma centrala roll som Lars Tobisson hade under Carl Bildt-regeringen: se till att regeringens förslag förankras hos en majoritet i riksdagen.