Okänt namn inom Miljöpartiet har röstats in i riksdagen. Leila Ali Elmi har bedrivit valrörelse i Angered. I denna förort norr om Göteborg bor 14.000 somalier enligt Somalilandpress som rapporterar att det är hennes landsmän som röstat in henne i svenska riksdagen.

Plötsligt började personkryssen strömma in för Leila Ali Elmi i veckans rösträkning. Hon står långt ner på Miljöpartiets riksdagslista i Göteborg och skulle normalt inte ha en chans att bli vald. De aktiva i Miljöpartiets distrikt i staden känner henne inte. Hon har varit suppleant i stadsdelsnämnden i Angered.

– Leila har jag faktiskt aldrig träffat, säger partiets politiske sekreterare och kommunikatör i Göteborg, Helena Munther till Expressen.

Författaren och journalisten Katerina Janouch har talat med somalisk källa om hur denna grupp brukar agera i Sverige, och skriver i sin blogg:

Min somaliska kontakt med god insyn i klanernas makt och hur islamismen brer ut sig i Sveriges skuggsamhällen, är orolig för sin säkerhet och vill därför vara anonym.

– Det här inget nytt för oss som är insatta. Ingenting har förändrats de senaste 18 åren. De ger sina röster till dem som lovar att de får behålla sin shariakultur och slippa integreras i samhället. I Hammarkullen och Bergsjön och Angered skickar man ut brev till hushållen, det är från imamerna, de säljer röster till Socialdemokraterna och till Miljöpartiet. Uppdrag Granskning har precis visat hur en islamist i Miljöpartiet i Botkyrka försökt sälja 3000 röster mot en plats att bygga moské på, men detta är inget nytt, sånt här har pågått i 10-15 år minst.

– I de här områdena har vi sharialagar, vi får inte leva enligt Sveriges lagar och normer. Kvinnorna får inte klä sig västerländskt, det är för naket, omoraliskt, man måste täcka sig. De måste leva enligt sharia och islam. Men när detta påtalas för politiker och myndigheter som styr vill de inte höra, därför att de vill ha detta folks röster, de vill hålla kvar makten.

– Man vill ha könssegregerade bad och uppdelad undervisning för pojkar och flickor i skolorna och att flickorna särbehandlas, lärare ser detta men motsätter sig inte, för många av dem har också politiska intressen. De låtsas inte se. Och politikerna är hycklare, de vill ha så många röster som möjligt. Därför får dessa människor göra som de vill, de får fortsätta leva enligt islamiska sharialagar. Det är ingen som är intresserad av integration eller assimilering.

– Du vet, det är väldigt ruttet i Miljöpartiet, det är många islamister där. Det finns så många somaliska islamister. Och de är inte där för att främja demokrati och jämlikhet och stödja Sverige och svenska värderingar. De vill bara komma till makten.