VALET 2018. De har flyttat tillbaka till Turkiet men påverkar fortfarande svenskt riksdagsval. Riksdagskandidater från Socialdemokraterna och Liberalerna kampanjade i staden Kulu, där tiotusentals röstade i svenska valet. En av dem är Mikail Yuksel (C), som uteslöts för extremistkopplingar.

Många har uppmärksammat hur det svenska valsystemet har påverkats av massinvandringen. Röstköp och klanröstning i no go-zoner är ett, familjeröstning ett annat problem som tagit plats i vallokalerna.

Ännu en aspekt är de röstberättigade invandrare som har flyttat tillbaka till hemländer, men fortfarande påverkar svensk politik. Dubbla medborgarskap gör att man kan fortsätta rösta samt har kvar bidrag och pensioner.

Ett utländskt reportage visar hur man i den turkiska staden Kulu mobiliserar tiotusentals röstberättigade för att rösta på turkiska företrädare för Socialdemokraterna och Centerpartiet.

– Svenskar är bra människor, nu har vi en möjlighet att ha våra egna riksdagsledamöter som representerar oss, säger en äldre turkisk man som arbetat i Sverige.

Många kom på 60-talet till Sverige som arbetskraftsinvandrare, uppåt ett 50 000, mestadels från staden Kulu, hade bildat en turk-svensk koloni. Tiotusentals av de som har återvänt till Turkiet har rösträtt i svenska val. Konsuln hade till och med satt upp en vallokal för dem.

Turkiska kandidater
Svensk-turkarna är oroliga för vad som händer i Sverige en kontinent bort och hur det påverkar direkt dem och deras familjer, hävdar reportern. Turkiska kandidater har en chans att försvara invandrarintressen, hävdas det.

– Islamofobi och rasism ökar i Sverige, hävdar Mikail Yüksel i tv-inslaget på plats i Kulu.

Han och Sultan Kayhan från Socialdemokraterna kampanjade båda i Kulu. Rasimen ökar påstår de och att de ska arbeta för turkar i Sverige och för att stötta invandrare i Sverige, säger de.

– Det finns mycket rasism i Sverige, hävdade de valbara kandidaterna.

Uteslöts för extremistkoppling
Mikail Yüksel var Centerpartiets toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg, men uteslöts i augusti när det kom fram att han har samröre med en turkisk högerextrem organisation. Yüksel menade att det var lögn och fortsatte kandidera med en personvalskampanj – innan Centerpartiet drog tillbaka Yüksels kandidatanmälan så att han inte längre var valbar.

– Det är märkligt att försöka använda ett partis plattform för egna syften när partiet bestämt att man går skilda vägar, kommenterade partisekreterare Michael Arthursson (C) till Expressen.