UTOM KONTROLL. Trollhättan är Sveriges mest segregerade stad. Ebo-inflyttningen är utom kontroll. – Vad tar bostadsbolaget för ansvar om det börjar brinna och 100-tals människor bränns till döds. Jag har påpekat detta flera gånger, säger SD-ledaren Lasse Henriksen till Samtiden.

Lasse Henriksen är allvarligt oroad över utvecklingen i de invandrartäta problemområdena Kronogården och Sylte. Otryggheten och rädslan sprider sig bland allmänheten. Samtidigt stiger kommunens skulder och utgifter utan att någon tar ansvar.

– Klansamhället påverkar no-go-zonerna. Det finns tre olika klaner, som Säpo har koll på. Där finns också moralpoliser som vaktar och kontrollerar både beteende och klädsel. De kan tvinga folk att gå hem och byta kläder, förklarar Lasse Henriksen.

Han ville sprida den kunskap han och övriga politiker i Trollhättans kommunstyrelse fick av Säpo och föreslog att även kommunfullmäktiges ledamöter skulle informeras.

Det blev information, men fullmäktiges ordförande Olof Säfström (S) kallade ledamöterna till utbildning. Det innebar att pressen och allmänheten inte fick deltaga. Dessutom var det en lightversion Säpo levererade.

– Det är oroväckande att pressen inte informerades, tycker Henriksen. Dessutom vet sossarna mer än vi andra och när vi inte får alla fakta kan vi inte fatta relevanta beslut.

Bilbränder
Natten före Samtiden besöker Trollhättan har tio bilar brunnit i Kronogården, området som är ökänt för brottslighet på alla nivåer. Bilbränder är vanligast här och i Sylte, som också är en no-go-zon.

– Det är vansinne. Tidningarna brukar inte skriva om det är några bilar som brinner, men när det är så många som tio, känner de sig tvingade.  Det brinner tre, fyra bilar varje vecka, gissar Henriksen.

Det finns en allmän oro i stan. Därför finns det kommunala vakter som sedan cirka en månad patrullerar i de centrala delarna av centrum.

– Folk vågar inte gå ut, det får inte vara så här, menar Lasse Henriksen.

Socialdemokraterna har styrt Trollhättan i 102 år. Senaste lokala mätningen av P4 Väst visar att sossarna har 36 procent i dag. För åtta år sedan var siffran 51 procent.

Borgensåtagande
Han anser också att Trollhättan är väldigt illa ute när det gäller ekonomin. Skulderna bara stiger. Låneskulden är uppe i 5,5 miljarder och kommer stiga till 11 miljarder år

2026. De styrande partierna vill delegera till ekonomichefen att höja borgen för bostadsbolaget.

– De styrande säger att det inte är några skulder. Borgensåtagandena är inga skulder. Det finns tillgångar också, säger Socialdemokraterna. Om jag har 5,5 miljarder och inte kan betala, blir kommunen betalningsskyldig, men de fortsätter med sitt mantra. Nu börjar i alla fall moderaterna prata om skulder, säger Henriksen.

Ligger på minus
Enligt den officiella versionen sjunker socialbidragskostnaderna. Lasse Henriksen anser att de siffrorna inte stämmer eftersom 500 nyanlända varje år kostar pengar.

Nämnderna ligger under med 70 miljoner, men i kommunledningen finns ingen oro.

Ett annat växande problem är befolkningsantalet. Officiellt finns det 57 000 invånare i kommunen, men den summan är osann. Det finns exempel i det kommunala bostadsbolaget AB Eidar på att det bor 25 personer i en lägenhet för fyra. Dessa så kallade ebo finns inte med i statistiken.

Inte infrastruktur
Kommunledningens mål är 70 000 invånare år 2030, vilket är orealistiskt enligt Lasse Henriksen.

–Vi är helt emot detta. Stan fungerar inte nu. Hur ska det bli med 13 000 till? Det finns inte avlopp, inte dusch till de människorna. Hela infrastrukturen blir ju helt galen.

Ett fåtal som flyttar in är svenskar. Istället flyttar folk härifrån. För att få en lägenhet i ”de dåliga områdena” så får man stå i kö i fyra år. Då får man en poäng per dag. Det innebär 365 poäng om året och man måste ha 1 400 poäng för att få en bostad i ytterområdena. I innerområdena är kanske väntetiden åtta år.

–Barnen kan inte flytta hemifrån och det är en helt ohållbar situation. Jag associerar till Sovjetunionen när de på TV berättade att 50-åringar tvingades bo hemma hos mamma och pappa.

Samma system införs i hela landet, menar Henriksen.

– Vi måste stänga gränsen och ta hand om det vi har. Vi kan inte fortsätta. Vi måste införa passkontroll. De ljuger och säger att gränsen är stängd.

Han berättar hur strikta reglerna är för att komma in i Norge.

Var ska de bo?
Vid varje månads kommunstyrelsemöte ställer Henriksen frågan. ”Var ska de bo när det kommer 50 nya?”

– Då säger socialdemokraten Paul Åkerlund till kommundirektören att hon inte behöver svara på det.

– Sedan är diskussionen slut. Maktfullkomlighet gör något med människor. De kan bete sig hur som helst.

Ebo
Det kommunala bostadsbolaget har stora problem att brottas med.

– Ingen vågar ta tag i det stora antalet ebo-inflyttade som ligger som sardiner intill varandra i lägenheterna. Att det är verklighet har fastighetsskötare vittnat om.

Frågan är om bolaget verkligen tar sitt uppdrag på allvar.

– Vad tar bostadsbolaget för ansvar om det börjar brinna och 100-tals människor bränns till döds. Jag har påpekat detta flera gånger, säger Henriksen.

Sopor i källaren Man anordnar kurser där de lär ut att byta proppar, hur spisen fungerar, men många av hyresgästerna kan inte ens läsa. De klarar inte av att ta hand om soporna på rätt sätt.

– En fastighetsskötare berättar att i ett femvåningshus åker hyresgästerna hiss ned och slänger soporna i källaren. Han får beställa sopbil varje måndag och skyffla bort skiten. Detta trots att soptunnor finns ute på gården.

Inget betyg Undervisningen i Kronan är ett annat problemområde. 60 procent av eleverna får inget betyg.

– Vid en debatt i skolan var det mest utlänningar i publiken. De kritiserade (S) och (V). Många sa att ”här fungerar ingenting” och ”här blir mina barn kriminella”. Det känns som om de förstått att det är kommunledningens fel, säger Lasse Henriksen.

Han fortsätter:

– Vid det efterföljande minglet stannade endast SD kvar och pratade med folk från Afrika. Vi lärde oss väldigt mycket om vilken situation de sitter i. 95 procent är skötsamma och vill ha det bra. Det är deras bilar som brinner.