Under fyra år har huvudstaden styrts av en extrem vänstermajoritet med FI, MP, V och S. Nu har majoriteten tippat över till de icke-socialistiska. Men det kräver att de borgerliga vågar tala med Sverigedemokraterna.

De rödgrönrosa tappade 5 mandat av stadsfullmäktiges 101 i Stockholms stad, och får 48 mandat. Därmed har de inte längre majoritet.

Allianspartierna vann 3 mandat och får 45 mandat. Och vågmästare blir Sverigedemokraterna med 8 mandat, en ökning med 2 mandat.

För att kunna avsätta FI, MP, V och S måste allianspartierna få stöd av SD.

– Vågarmästarrollen var viktig, då kan vi vara med och påverka staden framöver, säger distriktsordförande Peter Wallmark (SD) till Sveriges radio.

Hur allianspartierna kommer att agera är ännu oklart. Centerpartiet skulle kunna ansluta sig till de rödgrönrosa och därmed rädda vänsterstyret i huvudstaden.

– Vi ska träffas i vår grupp imorgon. Det ger ändå en öppning att Socialdemokraterna och Karin Wanngård inte har majoritet, säger borgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till Stockholm Direkt.

Stockholms läns landsting
Alliansen är fortsatt det största blocket i landstinget med 70 av 149 mandat. Däremot får man inte egen majoritet. SD förstärker sin vågmästarroll genom att öka med sex mandat till 15. Vänsterpartierna får 64 mandat.

Per Carlberg, gruppledare för SD, säger till Mitti.se att partiet nu vill spela en större roll och ställa mer krav för att få igenom sin politik.

– Det är en bättre grupp nu. De som kommer in har suttit i kommunfullmäktige och har mer vana av att sitta i parlament.