VALET 2018. Medan politikerna på riksnivå är upptagna med att hålla SD utanför, röstar somalier in sig både på riks och lokalt. Nykomlingen Abdullahi Mohamed (MP) är en av kryssraketerna, och petar ordföranden i Göteborgs kommunfullmäktige.

23-årige Abdullahi Mohamed från Biskopsgården tar plats i kommunfullmäktige för Miljöpartiet, efter att ha fått i särklass flest personkryss.

– Jag vill bli ambassadör för förorten, säger han till GP.

Miljöpartiet får sex mandat i kommunfullmäktige i Göteborg efter valet, Abdullahi Mohamed stod på tolfte plats, men lyckades kryssa till sig dubbelt så många röster som toppkandidaten Ulf Kamne. Det innebär att MP:s ordförande i Göteborg, som stod på sjätte plats på listan, blev utan fullmäktigeplats.

Abdullahi Mohamed kom som ensamkommande för sju år sedan men trots det återförenades han för några år sedan med sin pappa och sina tre syskon, i Sverige. Abdullahi Mohamed uppges vara uppväxt med politiken, hans farfar var politiker, liksom hans pappa och farbror.

Leila kryssade sig till riksdagen
Samtiden
har tidigare skrivit om Leila Ali Elmi, Angered, som kryssade sig rakt in i riksdagen, utan att Miljöpartiets toppar ens kände till vem hon var, och som bedrivit valkampanj på somaliska. Det blev känt att hon tyckte att hatvideon mot journalisten Joakim Lamotte var bland ”det bästa jag sett på länge.”

Trollhättan
Även i Trollhättan kryssade sig en somalisk miljöpartist in i kommunfullmäktige. Ikram Mahamoud stod bara som nummer fem på Miljöpartiets lista, men lyckades ändå ta sig in.

Borlänge
I Borlänge kryssade sig Mursal Isa och Ahmed Abdiqadir förbi alla andra på listan, främst via etnoröster från den somaliska enklaven Tjärna ängar. Därmed lägger Isa och Abdiqadir  beslag på de enda miljöpartistiska mandaten i kommunfullmäktige i Borlänge. Elina Brodén, (MP) kommunalråd, får se sig alterseglad genom det nya miljöintresset från förorten.

Borås
Men även inom Socialdemokraterna finns samma fenomen med etno- eller klanröstning. Abdullai Warsame uppger att han inte ens har gjort någon kampanj, men kryssades in i fullmäktige i Borås. Han förklarar det med att många känner honom.

– Jag är ju kändis på hela Norrby efter att ha bott här i 26 år. Jag är den som brukar lösa alla problem och hjälpa folk. Och driver att det ska vara ordning och reda på Norrby, säger Warsame.

Han säger att man var fyra somalier på Socialdemokraternas lista och de andra har också fått många kryss.

Warsame sitter även i styrelsen för Islamiska kulturföreningen, som driver Borås stora moské.

Klanröstning
Angående om ”klanröstning” har gjort att många med somalisk bakgrund fått valframgångar, säger han:

– Men det här är ingen klanröstning. Hade min klan röstat på mig då hade jag fått minst 1500 röster, så jag tror inte det.

Warsame säger att hans föräldrar kommer från de båda största klanerna.

– Men sånt kör jag aldrig, det är inget för mig. I Somalia bråkar de ju klan mot klan, det är därför det är så splittrat och de inte får något riktigt styre.

Detta är bara några av fallen som uppmärksammats över landet.