VALET 2018. I Sölvesborg har man fått ett historiskt resultat med de rödgröna i minoritetet. – Nu har vi möjlighet att bilda majoritetstyre med M och KD, säger Louise Erixon, SD:s kommunalrådskandidat.

– Väljarna har visat ett stort stöd till ett icke-socialistiskt styre, fortsätter en glad Louise Erixon, kommunalrådskandidat för SD i Sölvesborg, när Samtiden når henne på telefon.

I valet tappade Socialdemokraterna nästan tio procent. De rödgröna har regerat i minoritet under mandatperioden.

– Detta är ett historiskt nederlag för Socialdemokraterna. Vi har brutit med ett läge där S har stått stilla på 43 procent från 2010 till 2014.

I valet fick SD 29,1 procent och ökade med cirka 6,5 procent. Av de 49 mandaten i fullmäktige ser det ut som om Sverigedemokraterna får 14, Moderaterna  9 och Kristdemokraterna 2.

– Det betyder 25 mandat tillsammans i nuläget, innan onsdagsrösterna är räknade.

Hon berättar att SD har framhållit att vi har fortfarande handen utsträckt till alla partier, även till S.

– Fast de har tydligt stängt dörren för oss. Men tittar man hur tongångarna har varit i valrörelsen och den mer vuxna inställning som Moderaterna och Kristdemokraterna har haft till oss, särskilt i Sölvesborg, så ser vi förhoppningsfullt på möjligheten att bilda en koalition, säger hon.

Nu är det upp till bevisför partierna.

– Det hänger på dem nu, om Socialdemokraterna ska få fortsätta styra eller om man vill ha ett maktskifte. Så vi får en stabil majoritet i Sölvesborg.

Louise Erixon säger att hon tror att det kommer att bli så.

– Jag har sträckt ut handen till både Moderaterna och Kristdemokraterna och kommer att ha ett  möte med ett av partierna under dagen, säger hon.