Regeringspartiets valkampanj genomsyras av tvivelaktiga påståenden, halvsanningar och rena lögner, i synnerhet om Sverigedemokraterna.

I dagarna avslöjades att aktiva socialdemokrater delat grovt felaktig information om Sverigedemokraterna och Moderaterna på sociala medier. På arabiska spreds information om att partierna bland annat vill ”stänga moskéerna och de islamiska begravningsplatserna”*. Nyheten har även uppmärksammats i internationella media, man kan säga att sossarna ytterligare svärtar ned Sverigebilden.

Statsminister Stefan Löfven tog i just detta fall avstånd från ryktesspridningen och han kommenterade att ”det ska vara en juste valrörelse” och ”vi ska inte sprida några lögner”.

Då har han lite att jobba med. Socialdemokraternas valkampanj genomsyras av tvivelaktiga påståenden, halvsanningar och rena lögner, i synnerhet om Sverigedemokraterna.

Något som har trummats ut i åtskilliga debattartiklar med socialdemokrater som avsändare är att SD:s budgetförslag skulle vara till kraftig nackdel för kommunerna. Detta blir alltså inte sant bara för att man upprepar det många gånger. En budgetteknisk detalj i SD:s budget är till fördel för kommunernas ekonomi, vilket regleras så att kommunerna går plus minus noll. Därtill gör Sverigedemokraterna viktiga välfärdssatsningar och stärker också kommunernas ekonomi genom att begränsa asylmigrationen.

Sebastian Rasmusson (SSU) skriver i Dagens Samhälle att ”SD har föreslagit att ingen kommun ska få mer än 10 procent av sina skatteintäkter från de generella statsbidragen” och drar slutsatsen att glesbygdskommuner skulle drabbas av detta. Detta resonemang skulle få skriande rött ljus i en faktakoll.

För det första rör det sig om en enskild motion av riksdagsledamoten Sven-Olof Sällström (SD) och inte om partiets officiella politik. Den läskunnige noterar vidare att Sällström vänder sig emot att Malmö kommun slarvar med sin ekonomi, samtidigt som man uppbär enorma statsbidrag, vilket är ett uppenbart missförhållande. Slutligen handlar motionen inte om någon absolut gräns vid 10 procents stöd, utan om vissa riktlinjer för kommuner som passerar denna nivå. Det är med andra ord ett makalöst fräckt och lögnaktigt utspel av SSU, men artikeln delades flitigt av socialdemokrater i sociala medier. Är detta exempel ”juste valrörelse”?

Samme Sven-Olof Sällström har lagt en enskild motion om ”Villkorad frivillig sambeskattning”. Det är en ganska öppet formulerad motion som förordar utredning (!) av ett system, som skulle gynna gifta par med ojämnt fördelade inkomster. För det första ser jag inte vad som är så förfärligt med denna eventuella skattesänkning, mer än att staten riskerar att gå miste om inkomster. Men framför allt är det inte ett konkret politiskt förslag från SD:s sida.

Alltså, när utrikesminister Margot Wallström (S) i en tidningsannons påstår att Sverigedemokraterna ”vill återinföra sambeskattning” **, så glider hon på sanningen ganska rejält.

Och så här håller man på hela tiden. I Expressen (31/8) påstår Helene Hellmark Knutsson (S), också hon minister, att ”SD sänker lärarlönerna”. Sanningen är att SD vill flytta pengar från en lärarsatsning till en annan och lägger totalt en halv miljard mer än regeringen på utbildning i sitt budgetförslag. Gruppen lärare förlorar alltså inte på SD:s politik, utan skulle tvärtom kunna glädja sig åt lite lägre skatt och dessutom bättre arbetsförhållanden.

Sveavägen 68 är alltså rena lögnfabriken, vilket borde uppmärksammas av media. Man fabulerar fritt om SD:s politik i förhoppningen att det ska skrämma upp väljarna. Och Löfven far ju själv med osanning när han hävdar motsatsen. De tillrättavisade arabiskspråkiga kandidaterna agerade alltså helt i enlighet med den interna kulturen, men begick misstaget att ljuga lite för svulstigt.

Ytterligare en arabiskspråkig representant för Socialdemokraterna spred i fake news i namnet av en påhittad ungdomsorganisation och Nyheter idag avslöjar att Mohammad Barkhad, kandidat för S i Örebro, sprider politiska lögner på somaliska. Vi kan alltså befara att problemet med falska rykten på främmande språk är omfattande, som om lögnerna på svenska inte vore nog.

Jag noterar för övrigt en direkt sjuklig fixering vid Sverigedemokraterna. Något håller på att hända och sossarna är rejält nervösa, den saken är klar.

– – – – – – –

* Uppmärksammat och översatt av Galaxia Elias

** Tidningsannonsen fanns på en helsida i Borås Tidning 1/9 med Wallströms foto och underskrift.

Se mer: Financial times i Dirty tricks, Expressen i Lögner om SD och M, Sebastian Rasmusson (SSU) i Dagens samhälle och Mattias Åberg (SD) i repliken S sprider lögner, riksdagsmotioner av Sällström om utjämningsbidrag och sambeskattning, inlägg av Hellmark Knutsson (S) och replik av Stefan Jakobsson (SD) i Expressen, om påhittad ungdomsförbund i Aftonbladet, om
Lögner på somaliska i Nyheter idag.