De lokala M-ledare som inte haft beröringsskräck i mötet med Sverigedemokraterna har gått bättre i valet än på riksnivå. Att vägra ”samtala” med landets tredje största parti med nära 1,2 miljoner väljare var ingen valvinnande strategi.

Det är märkligt att valresultatet inte tycks ha nått Moderaternas partiledning. Därifrån fortsätter man att hävda att man aldrig någonsin i hela världshistorien tänker samtala eller förhandla med Sverigedemokraterna. Väljarna avskyr detta trams. Politiker måste kunna tala med varandra. Det är just det som är att vara vuxen ledarskapets prövningar.

Och lokala ledare inom Moderata samlingspartiet har visat att man inte förlorar väjare på det. Tvärtom. I Staffanstorp deklarerade Christian Sonesson (M) före valet att man tänker samtala med SD så som man samtalar med alla partier. För detta blev han uppläxad av riksföreträdare.

Men han belönades av väljarna! I Staffanstorp ökade M med över 7 procentenheter, från 35 till 43 procent av rösterna i kommunalvalet. I riksdagsvalet röstade dock Staffanstorpsborna i ökad utsträckning på SD medan M backade.

I Östra Göinge har Moderaterna profilerat en stram migrationspolitik och ökade från 25 till 42 procent av rösterna i kommunvalet. Där räds man inte heller att tala med SD.

När jag i TV4 diskuterade detta med författaren Anna-Lena Lodenius hävdade hon att fenomenet bara förekommer i Skåne, men det är fel. I Skövde har den moderatledda kommunen där alliansen styr i minoritet, inte hymlat med att man testar sina förslag i överläggningar med SD. I kommunvalet låg Moderaterna still på drygt 24 procent av väljarna.

Också i Skövde har Moderaterna alltså klarat sig betydligt bättre på att släppa beröringsskräcken än vad partiet gjort på riksplanet där man låtit skräcken och nervositeten ersätta ledarskapet.

Vi kan också titta på andra partier som tagit avstånd från sandlådans vägra-samtala-strategi.

I Landskrona har Liberalerna lett en koalition som lagt fram sina förslag för SD. Till skillnad från den livrädde Jan Björklund, har Torkel Sandberg (L) i Landskrona gått fram med 8,7 procentenheter till 34,5 procent.

Jag är inte ett dugg förvånad. Svenska folket vill se vuxna ledare som inte fjantar sig, utan tar den politiska makten som väljarna givit dem på allvar. Alla mandat räknas, även Sverigedemokraternas. Politiker som säger att de inte tänker samtala diskvalificerar sig från kategorin ledare, och sätter sig i sandlådan för att tjura.

Men har inte de som släppt beröringsskräcken försvårat för SD att vinna nya väljare? Borde inte den som har socialkonservativ färg på ledarsidan motsätta sig normalisering av SD? Nej, det är bättre för SD-väljarna att få något inflytande över politiken, än inget alls. Väljarnas tryck ser till att vrida den förda politiken i rätt riktning, det kan ske genom att de gamla partierna inser läget eller genom att SD växer.

Det är dags för Ulf Kristersson och Moderaternas partiledning att ta in valresultatet och väljarnas besked: Kliv fram och var vuxen på riktigt. Samtala! Förhandla! Den som inte tror att man själv klarar av att föra resonemang med andra partier har inget i politiken att göra.