VALET 2018. Sverigedemokraterna har intagit Skåne. I Hörby blev partiet överlägset störst med 35,6 procent, medan Socialdemokraterna bara fick 19, 4 procent. – Vi lyckades knäcka ryggen på sossarna, säger Stefan Borg, ordförande i SD Hörby.

I Skåne slog Sverigedemokraterna igenom på bred front. I Hörby blev SD överlägset störst med 35,6 procent, från 21,1 procent förra valet. Det innebär plus sex mandat, totalt 15 platser i fullmäktige. Hörby har haft stora problem med etniska konflikter med våld och våldtäkter vilket Samtiden tidigare rapporterat om. När Samtiden når Stefan Borg, är han glad men trött. Han jobbade till klockan fyra på morgonen med att sortera valsedlar. En rolig uppgift när Hörby fick så bra resultat.

– Ett tydligt besked från väljarna att man förkastar det rådande Socialdemokratiska styret. Folk har gått man ur huse för att avsätta dem.

– Ett bibesked är att det är bara ett parti som har styrkan att avsaätta sossestyret – SD är det enda oppositionspartiet.

Man har även visat att man är ett regeringsdugligt parti.

– Vi har visat att vi är ett bra team som jobbar systematiskt för att nå politiska mål.

Hur man ska styra återstår att se. Stefan Borg hoppas på visst samarbete med SPI, som fick tre mandat.

– Moderaterna är stadda i upplösning. Vi behöver stöd från KD. Det kan bli minoritetsstyre med hoppande majoriteteter. Det viktigaste är att vi knäckt sossestyret.

Besviken
Samtidigt är Stefan Borg besviken på att SD på riksplanet inte fick mellan 20 och 25 procent, som många förväntade sig.

– Jag tror att SD inte ännu är tillräckligt starka för att stå emot de enormt mäktiga påtryckningarna från mainstreammedia. När de trycker på med klimathot och tv-journalister som tar avstånd från Jimmie Åkesson, då är det svårt att stå emot, säger han.

– Rent marknadsföringsmässigt har även S mycket kraft och trycker fram falska budskap. Men de lyckades inte i Hörby.

Stefan Borg är också besviken på att Socialdemokraterna ligger kvar på 28 procent. Han förväntade sig, liksom många andra, att S skulle tappa mer. Många socialdemokratiska partier över Europa har sjunkit starkt och i vissa länder nästan helt imploderat.

SD störst i Skåne
I valdistriktet Skåne läns norra och östra blev SD största parti med 29,1 procent. I Skåne södra fick SD 22,3 procent och blev näst störst med S på första plats med 24 procent. I Skåne västra kom SD på delad första plats med 26,2 procent. Det är skyhögt över andraplatsen, S, som nådde 19,4 procent.

SD är även störst bland annat i Skånekommunerna Kristianstad (26,8 ), Brömölla (38,3), Hässleholm (38,3), Klippan (37,1), Osby (31,3), Perstorp (36,1), Örkelljunga (36), och Östra Göinge (35,5 procent).

Malmö skiljer ut sig i att Sverigedemokraterna inte har nått lika bra resultat som i resten av Skåne. Där dominerar Socialdemokraterna på 29,2 procent. V fick 11, 8. Moderaterna 19,5 och SD 17, alltså liknande riksresultatet.