KOMMENTAR. Allianspartiernas agerande är en krigsförklaring mot Sverigedemokraternas väljare. Man gör allt för att företrädare för 1,1 miljoner väljare inte ska få verka i riksdagen på lika villkor.

De fyra partierna presenterar en allianskandidat till talman på fredagens presskonferens, men har inte förankrat det hos riksdagens tredje största parti.

Dessutom tänker man lägga ner sina röster i valet av andre vice talman, vilket öppnar för att de rödgröna röstar ner SD:s kandidat.

En tredje förnedring av SD är att allianspartierna förvägrar partiet att få ordförande/vice ordförande i utskotten i relation till partiets väljarstöd.

Utifrån detta finns ingen anledning för SD att göra något annat än lägga ner sina röster i talmansvalet. Då faller alliansen – om de inte får stöd av de rödgröna.

Det här duger inte. Alla väljare och deras demokratiskt valda företrädare ska räknas i parlamentet.

UPPDATERING
När Socialdemokraterna höll sin pressträff senare på fredagen, presenterade man sin kandidat till talman. Det blir alltså omröstning om talman. Gruppledaren Anders Ygeman sa att man vill hålla fast vid gällande praxis, men att man kan bryta den om inget annat partier följer den.

I klartext talade Ygeman till Sverigedemokraterna, eftersom allianspartiernas besked redan är brott mot praxis. Om SD lägger ner sina röster i talmansvalet, vinner S-kandidaten över M-kandidaten. Då kommer S också att lägga ner sina röster i valet av andre vice talman, och därmed vinner SD-kandidaten (om inte alliansen röstar med V).

Sverigedemokraterna bör, som jag skrev före S-pressträffen, lägga ner sina röster som markering mot allianspartierna och deras utopiska önskan om att de ska röstas fram utan samtal. Ygemans besked stärker den handlingslinjen.