KOMMENTAR. I ett desperat försök att få behålla statsministerposten är Socialdemokraterna beredda att sälja ut talmansposten till mittenpartierna. Detta i hopp om att de ska låta Stefan Löfven få sitta kvar som statsminister.

På en pressträff före lunch på tisdagen uppgav Socialdemokraterna att de inte kommer att föra fram en egen kandidat till talmansposten, utan de vill föra samtal med de andra partierna om en gemensam kandidat.

– Vi vill få till stånd ett blocköverskridande samtal om talmansfrågan, och då vore det oklokt av oss att i det här läget föra fram ett namn, säger gruppledaren Anders Ygeman (S).

Socialdemokraterna är ett maktparti. De kommer att göra allt för att få behålla statsministerposten. De är nu beredda att sälja ut allt annat för att få åtminstone Centerpartiet med sig.

På det sättet skulle man uppnå en spricka i allianspartiernas samarbete. Ygeman lockar dessutom Centerpartiet med att de, utöver talmansposten, skulle få en överenskommelse över blockgränsen som hindra Sverigedemokraterna från att få inflytande.

– Om vi inte kommer överens över blockgränsen blir det i praktiken SD som avgör, säger Ygeman med adress Centerpartiet.