GÄVLE. Under natten till lördagen blev polishuset i Gävle utsatt för en tårgasattack. När en av polisens bilar skulle köra in i garaget kastade en person in en tårgasgranat. Personen försvann på en moped men kom senare att gripas. Den misstänkte är i 35-års åldern och misstänks för sabotage samt våld mot tjänsteman.

Det var klockan 01 på natten som händelsen inträffade. En polispatrull med två poliser kom tillbaka till polishuset och skulle köra in i garaget. Då kom en mopedist att kasta in en tårgasgranat. Garaget fylldes då av rök och tårgas. De två poliserna försökte gripa mopedisten som dock lyckades komma undan.

En 35-årig person har gripits misstänkt för händelsen
Polisen började jaga efter den misstänkte och en 35-årig person kom att gripas senare under lördagsmorgonen. Brottsrubriceringen var först brott mot knivlagen, drograttfylleri samt sabotage. Detta ändrades sedan till våld mot tjänsteman och sabotage. Attacken betraktas som en separat händelse och polisen ser ingen specifik hotbild mot polisen i Gävle. Man betraktar dock händelsen som allvarlig.

– Man blir lite förvånad att sådant här händer, det är ganska allvarligt om man ger sig på en myndighet på det här viset. Och framför allt är det allvarligt mot samhället när man har så lite respekt för våra myndigheter, säger Mats Länn RLC-befäl vid polisen.

Polishuset behövde inte utrymmas
Ingen person kom att skadas vid attacken. Man behövde inte heller utrymma polishuset då tårgasen endast nådde arrestintaget. Räddningstjänst och ambulans tillkallades för att hjälpa till. Under dagen har personen förhörts och man har genomfört en teknisk undersökning.

– Räddningstjänsten kom dit för att vädra ur utrymmet, och ambulansen kom dit ifall någon skulle få känningar av tårgasen. Men det ska ha gått bra med de inblandade, säger Mats Länn.