KRIMINALITET. Skotten mot bussen som SD-politikern Sara-Lena Bjälkö färdades i utreddes först som hatbrott och Säpo var inkallat. Nu tror polisen inte längre att det var hatbrott, utan en ”fyllegrej”. Två män är misstänkta och båda har erkänt.

Vid Tidan utanför Töreboda, natten till den 26 augusti åkte riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö, hennes man och deras chaufför i en stor Scaniabuss, på väg till en tillställning med dragracing. En bil körde om bussen och när de kommit förbi avlossade en person i bilen flera skott. Bussen är inte målad med SD:s färger, men den är känd för att tillhöra familjen Bjälkö. 
– Fy fan, vi trodde alla tre att nu var tidens stund kommen, att vi skulle bli ihjälskjutna, berättade Sara-Lena Bjälkö för Samtiden.
Upplevelsen var mycket skrämmande.
– Det var så chockartat. Jag är bara glad att min dotter inte var med. Jag kämpar för ett tryggare och säkrare samhälle, för att folk inte ska behöva uppleva skjutningar och dödsskjutningar, och så händer det här, sa Sara-Lena Bjälkö.
Fallet utreddes först som ett hatbrott och Säpo kopplades snabbt in eftersom beskjutningen misstänks vara riktat mot en skyddsperson i den centrala statsledningen. Samtidigt var det polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i Göteborg som höll i utredningen.
Tror inte hatbrott
Polisen i Mariestad har sedan fått ta över fallet, som inte längre utreds som hatbrott. Enligt polisen har två män erkänt skjutningen, en 24-åring och en i 30-årsåldern. H
ändelsen utreds i dagsläget fortfarande som misstankar om grovt olaga hot. 

– Gärningen förefaller inte var ett hot med politiska förtecken, snarare en händelse som skett på grund rejäl berusning, en fyllegrej, säger Jonnie Hägg vid polisen till Mariestadstidningen.

Kan vara lösa skott
Enligt polisen verkar det ha handlat om lösa skott.

– Vi undersöker fortfarande vad det var för vapen som användes. I de nya förhören har det framkommit vad som ska ha använts, men vi är inte helt klara med utredningen ännu, säger Jonnie Hägg.

Polisen tror att männen inte visste vem som satt i bussen.

– Båda misstänkta gärningsmännen har berättat en samstämmig historia om vad som ska ha hänt. Jag förstår att de som satt i bussen blev rädda med tanke på vad allt som hänt kring SD-politiker. Däremot verkar de som skrämdes inte alls veta vilka som satt i bussen, uppger Jonnie Hägg.

”Vanliga killar”
På frågan om vad de misstänkta är för personer, svarar utredaren Mariestadstidningen:

– Nja, jag brukar inte uttala mig om personers status i vanliga fall men jag kan ju säga så mycket att här förefaller det inte vara fråga om några svårt belastade gärningsmän, utan vanliga killar egentligen, som jag ser på saken.

– De har varit riktigt skärrade över hur allt sedan utvecklade sig, då denna händelse fick stor uppmärksamhet bland annat i riksmedia, fortsätter Jonnie Hägg.

Samtiden har sökt Sara-Lena Bjälkö, som säger att hon avvaktar att kommentera till efter rättegången.