Åklagare lägger ner fallet. Det anses inte vara korruption när tusentals röster utlovades till Moderaterna om partiet fixade bygglov för ny moské.

Alby moské begick inget brott när dess företrädare, bland annat en MP-politiker, erbjöd Moderaterna upp till 3.000 av församlingsmedlemmarnas röster i utbyte mot ett bygglov för en moské.

Enligt chefsåklagaren Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption är det som moskén gjort inte brottsligt. Därför har man nu beslutat att lägga ner förundersökningarna mot moskén.

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade försöket till korruption strax före valet. Under möte i moskén och i telefonsamtal erbjöd företrädare för Alby moské 3.000 röster till Moderaterna, om bygglov utlovades för ny moské.

I telefon förklarade man att om imamen talar om för församlingsmedlemmarna att de ska rösta på M, så kommer många av dem att göra det.

Tre polisanmälningar gjordes gällande händelsen efter programmet, men nu har chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten för korruption beslutat att lägga ner två av dem och inte inleda den tredje.

– Det finns ingen anledning att misstänka brott. Jag anser att det ligger inom ramen för det acceptabla ur en straffrättslig synvinkel sett. De moraliska och politiska synpunkterna är det inte upp till mig att ta ställning till, säger chefsåklagaren.

Alf Johansson menar att det ska ses som vilket annat fall som helst där en förening, politisk eller religös eller annan intresseorganisation försöker påverka politiker i sina intressen.

– Du kan till exempel jämföra med den lilla byskolan i Dalarna som bildar en förening för att få behålla den och säger till ett parti att ”om ni lovar att behålla skolan så röstar vi på er”. Nu gällde det bygget av en moské. Det här är del av det demokratiska system vi har, säger Alf Johansson.

Åklagaren har tittat på brottsrubriceringarna givande respektive tagande av muta, handel med inflytande och tagande av otillbörlig förmån vid röstning och otillbörligt verkande vid röstning.

I fallet med Alby moské handlade det om att imamen lovade att säga till församlingsmedlemmarna under fredagsbönen att de skulle rösta på Moderaterna i kommunvalet. Moderaterna sa nej till erbjudandet.

Bara om någon blivit hotad för att rösta på ett visst sätt närmar man sig det som är olagligt.

Att försöker köpslå om röster på det här sättet upprör många, men svensk lag anser det inte brottsligt även om det kan vara olämpligt ur moraliskt perspektiv.

– Och att det inte var lämpligt gjorde också att man har fått lämna sina poster, säger Alf Johansson till Botkyrka Direkt.

Åklagaren gör ingen skillnad på offentliga debatter, om exempelvis byskolor, och myglande köpslående i ljusskygga sammanhang där övriga väljare och partier inte får veta vad som pågår. Att uppgörelser i smyg, bakom ryggen på alla andra, inte är olaglig korruption i svensk lag är en information som kanske kommer att intressera de riksdagsledamöter som nu är valda.