VALET 2018. Den nyvalda riksdagsledamoten Leila Ali Elmi (MP) har delat en hatvideo där journalisten Joakim Lamotte kallas ”parasit”, ”kukhuvud” och ”rövhatt” –  med kommentaren ”Bland det bästa jag sett på länge”.

Sveriges första klaninröstade riksdagsledamot, Leila Ali Elmi, (MP) vållar redan het debatt innan hon ens har satt sin fot i riksdagen. Idag har det uppmärksammats att Leila Ali Elmi har delat en film där Joakim Lamotte kallas ”kukhuvud” och ”skadedjur”.

– Om man är folkvald ska man hålla sig för god för sånt här, säger Joakim Lamotte till Expressen.

Lamotte kräver även svar från Miljöpartiet:

– Jag undrar om Miljöpartiet står bakom en sån här värdegrund? Är det ett lämpligt sätt att föra debatt? Genom hat och hot på internet.

På sin facebook svarar Ali Elmi på kritiken:

”Jag delade en länk. So what, det var ett intressant inlägg i en viktig debatt. Både Lamotte och Farraj kan säkert stå för sina åsikter på egna ben. Det jag står för är att samhället behöver stå upp tydligt för alla som drabbas av sexualbrott.”

Senare redigerar hon kommentaren:

”Jag delade ett gammalt inlägg. Självklart var det ett dumt språk i inlägget som jag inte står bakom. Både Lamotte och Farraj kan säkert stå för sina åsikter på egna ben. Det jag står för är att samhället behöver stå upp tydligt för alla som drabbas av sexualbrott.”

Även debattören Rebecca Weidmo Uvell skriver om Ali Elmi, som hon granskat, och om hatvideon som vänsteraktivisten Carolina Farraj gjorde om Joakim Lamotte 2017.

I en 16 minuter lång inspelning, som har 85 000 visningar, kallar hon Lamotte ”(efter att ha gjort sig lustig över hans röst och dialekt): rasist, parasit, misogyn, rövhatt, bräckligt ego, ledsen för att inte alla slickar din röv, gör ingen nytta mer än för din patetiska rassesvans, misslyckad människa, inte du någonsin gjort har haft något värde för demokrati, samhällskritik, fucking jävla tragisk, vill ha rasistiskt medhåll, du har inget eget engagemang utan gör bara saker för pengar, kvinnorhatare, jävla mupp, lilla gubben, uppmanar alla att ringa 114 14 för att hon gör Lamotte ledsen, parasit är mer rimligt att kalla dig än Joakim, rimligt att kalla dig skadlig, du föraktar feminism, tycker synd om dina barn med hela mitt hjärta, ordbajsar, rätt åt honom att folk hotar honom på nätterna, kukhuvud.”

Leilas Ali Elmis kommentar: ”Bland det bästa jag sett på länge”.

Granskat
Uvell uppmärksammar i sin granskning att Leila Ali Elmi stod bakom krav på att Amineh Kakabaveh skulle avgå, då hon är stark kritiker till hedersförtryck. Hon backade Mehmet Kaplan, när Nalin Pekgul anklagade honom för att vara islamist.

I intervjuer nyligen har Leila Ali Elmi slagit bort frågor på vilken politik hon ska driva, med att hon ännu inte vet i vilket utskott hon ska sitta. Uvell frågar sig varför hon inte citerade partiprogrammet, och att de flesta politiker vet vad de tycker i partiets frågor innan de kommer in i riksdagen.

Svåra problem
Den somaliska gruppen står långt från arbetsmarknaden och är den etniska grupp som är svårast att integrera i det svenska samhället. Bara 21 procent av samtliga somalier mellan 16 och 65 år hade jobb i Sverige 2012. Somalier och afghaner utgör den största gruppen analfabeter i Sverige. I Somalia är 60-70 procent analfabeter. Dessutom är problemen med könsstympning extremt stor i gruppen, och man vet att många somaliska flickor tvångsgifts.

– Om hon hade sagt att hennes fokus är att till exempel utbilda och jobba mot könsstympning och hedersförtryck i den community hon själv tillhör hade det snarare varit en tillgång politiskt, skriver Uvell.

Men dessa problem adresseras inte.

– Perspektivet har varit rättighetsperspektivet. Hon företräder en viss grupp, och deras rättigheter. skriver Uvell.

Allt tyder på etnoröstning eller klanröstning, enligt Uvell, och menar att ”…vi fått vår första inkryssade kandidat som öppet är just det. Det är en slags gamechanger i svensk politik.”