STOCKHOLM. Efter valet har alliansen i Stockholms läns landsting bjudit in Miljöpartiet (MP) till samtal om ett samarbete. Trots att Miljöpartiet har varit skeptiska till alliansstyret under mandatperioden säger man nu sig vara villig att byta block. Anledningen som partiet ger är för att man vill hindra Sverigedemokraterna (SD) från att få inflytande.

Efter valet kom Sverigedemokraterna att bli vågmästare i Stockholms län. Något som kastade om den politiska spelplanen. Alliansen har styrt länet i tolv år och har kommit att bli hårt kritiserade för bland annat projektet Nya Karolinska. Ett sjukhus som har dragits med skandaler och som har kommit att bli ett av Sveriges dyraste projekt. Alliansen blev dock största block i länet med 70 mandat. De rödgröna fick 64 mandat och Sverigedemokraterna fick 15 mandat.

”Vill hindra SD från att få inflytande”
MP har varit i opposition mot alliansstyret och varit en del av det rödgröna blocket tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Efter valet öppnade allianspartierna upp för ett samarbete med Miljöpartiet och bjöd in partiet till samtal. Nu svarar man att man är reda att byta block för att hindra Sverigedemokraterna från att få inflytande.

– Miljöpartiet står upp för medmänsklighet. Därför vill vi hindra att Sverigedemokraterna får inflytande över landstinget. Tidigare har de lagt sig platta, men nu med en starkare position som vågmästare vill de använda makten mer offensivt, säger landstingsrådet Susanne Nordling (MP).

Nya Karolinska blir en svår fråga
Trots att två nya undersökningar på att alltfler moderata väljare och politiker vill öppna upp för samtal med Sverigedemokraterna väljer nu Moderaterna i Stockholm att försöka hitta samarbetspartners vänsterut. En svår fråga för den nya koalitionen är hur man ska komma överens om hanteringen av Nya Karolinska. Moderaternas gruppledare Iréne Svenonius tror dock att man kommer kunna hitta en kompromiss i frågan. Hon tillägger följande:

– Det är ”otroligt skönt att täppa till möjligheterna för ytterkantspartierna som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att påverka landstingspolitiken.”