Nu avslöjas att miljöpartisten Ali Khalil lovat ordna 3000 röster till Moderaterna i Botkyrka om de röstar för att upplåta tomt till moskébygge.

Det är SVT:s Uppdrag granskning som med dold avlyssning kan avslöja hur en kandidat för Miljöpartiet i Botkyrka säljer muslimers röster för att ordna tomt åt moské.

Moderaternas oppositionsråd i Botkyrka kommun Stina Lundgren och hennes sekreterare åker i slutet av juli till Alby moské för vad de tror är ett vanligt besök. Men mötet tar snart en oväntad vändning. De får ett erbjudande de sent ska glömma. Det handlar om en möjlighet att få tusentals röster i valet. Tillräckligt många för att det, enligt Stina Lundgren, skulle kunna innebära ett maktskifte i den sedan länge rödgröna kommunen.

– De sa att församlingen är ungefär 4500, och de skulle tippa på ungefär 3000 röster, säger Stina Lundgren till Uppdrag granskning.

För att få dessa röster, som skulle kunna ge Moderaterna segern i kommunalvalet, behövde partiet lova att man, när man fick makten, se till att bevilja bygglov för en ny moské.

– Vi var naturligtvis helt chockade. Vi hade inte räknat med att det här mötet skulle ha ett sådant uppsåt över huvud taget, säger Lundgren.

Praktiskt skulle det gå till så att imamerna och församlingsledarna under fredagsbönerna skulle uppmana människor att rösta på Moderaterna.