Miljöskatten som infördes förra sommaren på elektronikprylar skulle ge statskassan 2,4 miljarder kr per år. Ny rapport visar att skatten drar in betydligt mindre samtidigt som den slår hårt mot svenska butikerna som drabbats av försäljningstapp. Inköp sker istället på nätet från utlandet.

Miljöskatten på elektronik- och vitvaror, även kallad ”kemikalieskatten”, infördes förra sommaren för att minska farliga flamskyddsmedel i hemmen. Med 120 kr i skatteavgift per kilo förutspåddes att en TV skulle bli upp emot 320 kr dyrare. Mobiltelefoner skulle bli runt 25 kr dyrare, sades det från politiskt håll.

Förutom att minska flamskyddsmedel i hemmen räknade regeringen med att skatten skulle ge statskassan 2,4 miljarder kronor per år. Men skatten har dragit en miljard mindre, visar en färsk utvärdering som HUI Research gjort på uppdrag av Elektronikbranschen, Svensk handel och Vitvarubranschen.

Sedan skatten infördes har omkring var tionde köp av den förlorade handeln flyttat till utländska hemsidor.

Branschen är orolig att ännu mer prylar kommer att köpas från utlandet.

– Mer och mer handel kommer att flytta utomlands. Vi tappar skatteintäkter, momsintäkter och arbeten i Sverige. Det är problemet, säger Klas Elm till SVT.

Skatten har tidigare fått kritik från branschföreträdare och oppositionspartier för att vara trubbig, och för att miljövinsten är osäker. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som presenterade skatten har avböjt att kommentera rapporten.