SÄKERHETSPOLITIK. Svenska försvarsindustrikoncernen SAAB har tillsammans med amerikanska Boeing tagit hem en order på 350 stycken skolflyg till det amerikanska Flygvapnet. Flygplanen är av typen T-X och skapades för att tillgodose USA:s behov. Ordern förväntas säkra SAAB:s finansiella ställning för en lång tid framöver.

Efter en hård upphandlingsprocess är det nu klart att svenska SAAB kommer vara med och tillverka amerikanska flygvapnets nya skolflyg. Förutom de 350 planen som nu ska beställas finns det en ambition inom det amerikanska flygvapnet att byta ut de resterande 750 planen framöver. Projektet genomförs tillsammans med amerikanska Boeing och påbörjades för 5 års sedan.

”Stor bedrift för SAAB och Boeing”
Ordern är värd ca 82 miljarder svenska kronor. SAAB:s andel är en minoritetsandel men förväntas fortfarande vara värd runt 25 miljarder kronor över tid. Affären öppnar även upp för nya exportmöjligheter framöver när andra länder kan tänkas följa USA:s exempel.

– Detta val innebär att våra två företag ges möjlighet att fullfölja det åtagande vi gemensamt gjorde för nästan fem år sedan. Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef på Saab i ett pressmeddelande.

Hård Konkurrens
Flygplanen är av modellen T-X och är framtaget speciellt för USA:s flygvapen. Planet kommer tillverkas till 90 procent i USA och förväntas generera 17 000 arbetstillfällen i 34 amerikanska delstater. Något som ofta ses som ett krav för att kunna vinna en upphandling i USA. SAAB och Boeing konkurrerade med bland annat Lockheed Martin, koreanska KAI samt italienska Leonardo.

För SAAB innebär ordern stor prestige samtidigt som man slår sig in på en ny marknad. Ordern kommer garantera SAAB:s framtida finansiella stabilitet samtidigt som man skaffar sig kompetens inom fler områden. Parallellt med ordern arbetar SAAB bland annat med att ta fram nya JAS Gripen E/F som är tänkt att ersätta nuvarande svenska stridsflygplan av modellen JAS Gripen C/D.