Medan medierna med rätta kritiskt bevakar nazister, har man en helt annan och accepterande attityd mot den andra massmordsideologin, kommunismen. Medierna intervjuat okritiskt kommunisterna i Ludvika, som nu ser ut att komma in i kommunfullmäktige.

Sveriges Radio har okritiskt intervjuat kommunisterna i Ludvika, i inslag som ”Kommunisten: Nu ska vi röra om i grytan”. Helt utan kritiska frågor. Inte ens när den intervjuade kommunisten ifrågasätter parlamentarismen reagerar reportern, skriver Håkan Boström i Göteborgs-Posten.

Detta går inte ihop med Public Services omtalade demokratiparagraf, men någon rättelse eller avståndstagande hörs inte här.

– Den svenska enögdheten i synen på totalitära ideologier avslöjar något obehagligt. Avståndstagandet verkar snarare inlärt än inkänt och genomtänkt. Idag sitter dock avskyn mot nazismen djupt, skriver Boström.

– Med kommunismen är det annorlunda. Den flata vanföreställningen att kommunismen är en god tanke som gick fel är vida spridd. Men alla extremister ser sig som företrädare för en god tanke. Möjligen är den svenska enögdheten ett arv från tiden då vi inte ville stöta oss med Sovjetunionen och olika former av kommunism var högsta mode på universiteten. Möjligen beror den på att kommunismens brott inte skildrats lika tydligt i populärkulturen som nazismens, fortsätter Boström.