I TV4 analyserar Marcus Oscarsson situationen i riksdagen. Det politiska spelet kommer att landa i någon sorts samverkan mellan M och SD. Så har det blivit i Norge, Danmark och Finland, säger han.

I sina pedagogiska och populära analyser i TV4 går statsvetaren Marcus Oscarsson på onsdagsmorgonen igenom det politiska läget.

– För att få majoritet på 175 mandat i riksdagen måste alliansen och moderaterna få hjälp av minst ett parti till. V och MP tycker för olika. Då handlar det om S eller SD. Och S säger blankt nej, och det förstår jag. Varför ska S hjälpa alliansen?

– Då finns SD kvar. Moderata partiledningen har sagt att det här vill vi inte. Men det finns en hel del tunga moderata profiler som vill det här. Och mätningen från Inizio i valveckan visade att hela 64 procent av moderaternas väljare är öppna för att samverka på något sätt med SD, för att kunna bilda regering.

Vilka är de största svårigheterna med detta?

– SD är ju negativa till EU. Där finns en stor klyfta. Den är mycket större än flyktingfrågan, för där tycker partierna ganska lika idag.

– Sedan har vi det här med vitboken. När det gäller frågeställningar om partiets historia har man sagt att man ska göra en vitbok där man radar upp de problem som varit och medger att det inte varit bra. Men den har inte kommit.

– Det kanske största hindret är att man måste kunna lita på varandra. Det får inte bli så att man tar i hand på hur landet ska styras, och sen huxflux säger man en bit in i mandatperioden: nu vill vi ha de här fem sakerna annars vill vi inte vara med längre.

Hur troligt är det att ett samarbete blir av, frågar programledarna.

– Jag tror det kommer att bli en samverkan mellan M och SD. Om det blir nu, under mandatperioden eller efter nästa val, återstår att se. Men ser vi till Norge, Finland och Danmark har det gått den vägen i alla länderna. Jag tror att det blir så även i Sverige.