FÅR BIDRAG. Malmö kommun pumpar in pengar i den islamistiska rörelsen Milli Görus. Dessutom låter kommunen den hyra lokaler. Den turkiska organisationen anses vara fientlig mot västvärlden, antisemitisk och motståndare till homosexuella. Det uppger flera medier.

– De är i grunden djupt kritiska till väst, säger Turkietkännaren Paul Levin.

Göteborgs kommun har tidigare stoppat organisationen från att hyra lokaler på Hisingen. Uthyrningen stoppades av stadsdelsnämnden eftersom polisen uttryckte att man såg allvarligt på detta.

Malmö har betalat ut 72 143 kronor till aktiviteter för barn och unga. Verksamheten består idag av koranläsning och utbildning i islamisk tro, fotboll för killar och simning för tjejer.

Kommunalrådet Frida Trollmyr (S), har ansvar över kultur och fritid.  Hon uppger att hon reagerat på föreningens namn, men att kommunen gjort allt man kan utifrån de riktlinjer som finns.

90 000 medlemmar
Turkiska Milli Görus (Nationell vision), har cirka 90 000 medlemmar i Europa. Den har kritiserats för att vara emot integration i västvärlden och för att sprida antisemitism. Enligt Svenska kommittén mot antisemitism har hat mot judar återkommande spridits av rörelsens företrädare i både Turkiet och i Europa. Rörelsens  tidning Milli Gazete skriver i en ledare att judarna ”lyckats få hela världen att tro på myten om ”Förintelsen”.

– Det handlar inte om antisemitism, snarare om antisionism. Jag är själv kritisk till Israel och behandlingen av palestinierna. Men det handlar inte om alla judar. Jag har vänner som är judar, säger Idris Yildiz, ordförande i Malmö.

Han påstår att Milli Görus i Malmö är självständig från den turkiska organisationen.

Mot homosexualitet
Föreningen motarbetar homosexualitet.

Enligt Idris Yildiz skulle en homosexuell medlem inte uteslutas. Istället skulle föreningen försöka övertyga denne att sluta med detta.

Idris Yildiz har varit kommunpolitiker och har suttit i socialnämnden för Miljöpartiet.