I en debattartikel idag bönar och ber Stefan Löfven (S) om att de borgerliga ska gå honom tillmötes: Låt den största partikonstellationen få bilda regering. Han vill således bortse från SD:s väljare och väcka Decemberöverenskommelsen till nytt liv. Och Sjöstedt vill i sådant läge bli vice statsminister.

Det är i DN som Stefan Löfven framför sin vädjan. Han vill se blocköverskridande lösningar, där givetvis alltid Socialdemokraterna tillsätter statsministerposten.

Om de borgerliga inte lägger sig platt för Socialdemokratin, vill han åtminstone få dessa partier att väcka Decemberöverenskommelsen till liv.

Lösningen är, om inte blocköverskridande samarbete kan ske, enligt honom att ”den partikonstellation som fått flest mandat också får utgöra regeringsunderlag”, vilket då förutsätter ”ett brett samarbete i riksdagen för att regeringen ska få igenom sin budget och politik”.

Samtidigt säger Jonas Sjöstedt (V) till Aftonbladet: ”Jag kan bli vice statsminister”. Enligt hans bedömning hänger nu de rödgrönas möjlighet att bilda regering helt och hållet på Vänsterpartiets framgång.

Aftonbladet frågar: I det scenariot är du statsminister?

– Ja, det är klart att det är det man helst vill vara. Jag tror inte att det blir så i det här valet. Men vice kanske, svarar Jonas Sjöstedt.

Med en återuppväckt DÖ kan det alltså efter valet finnas kraftig icke-socialistisk majoritet, men en socialistisk regering med Jonas Sjöstedt som vice statsminister.