Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor är på offensiven i valrörelsen. Nu vill KD i en eventuell alliansregering ha posten som jämställdhetsminister. Det får Liberalerna att gå i taket.

Aftonbladet har rapporterat att Kristdemokraterna funderar på att kräva ansvar för jämställdheten i en ny regering.

– Det har diskuterats i partiledningen och det är absolut så att det är en av de ministerposter som vi vill ha, säger en källa med insyn till tidningen.

Det har väckt upprörda känslor inom ett annat alliansparti, Liberalerna.

– Att Ebba Busch Thor skulle få den ministerposten är uteslutet. Det är 2018, inte 1918, säger en källa med insyn inom Liberalerna.

– Det är ju som att utse Jonas Sjöstedt till finansminister, säger en annan källa.

Liberalerna och Kristdemokraterna är djupt oense i synen på jämställdhet. Ett exempel är statens tvångsmässiga uppdelning av föräldraförsäkringen. Medan L röstade med S-regeringen i frågan om en tredje månad vikt för pappan i föräldraförsäkringen, vill KD slopa kvoteringen helt.

Nu reagerar Kristdemokrater på den hårda kritiken från Liberalerna.

– Det här är ett allvarligt brott mot de koder som ju har gällt för hela allianssamarbetet under alla år. Man bryter mot en helig princip att inte ställa den här typen av ultimatum. Det har varit en princip sedan Alliansen bildades, det här är jätteallvarligt, säger Sara Skyttedal (KD), kommunalråd i Linköping och partistyrelseledamot.

– Jag tycker att det är väldigt speciellt att man jämför oss med Vänsterpartiet och hänvisar till att vår politik hör hemma i tiden innan kvinnlig rösträtt infördes, säger hon.

– Det är lite svårt att tolka det här som annat än att vissa liberaler vill lämna in en skilsmässoansökan.