ODEMOKRATISKT. Ännu ett exempel på fackförbundens odemokratiska behandling av SD-medlemmar finns i Vänersborg. Lena får inte längre vara förtroendevald i den fackliga organisationen Vision. Anledningen uppges vara att hennes arbetsgivare är Sverigedemokraterna.

I förra veckan skrev Samtiden om en annan kvinna som helt uteslutits ur Transportfacket inom LO, eftersom hennes arbetsgivare är Sverigedemokraterna. Nu kan vi berätta om ett annat fall, denna gång inom ett TCO-förbund.

– Jag blir jättekränkt över att de tycker att jag inte kan göra ett förnuftigt beslut på en arbetsplats. Vi i SD står klart och öppet för att vi behöver invandring och folk som bygger Sverige. Sedan säger de att vi inte står för mångfald. Vi har inga problem med de som kommer hit och jobbar, förklarar Lena Mjörnell.

Lena utvecklar sitt resonemang:

– Sjubarnsmamman som går hemma ser jag ju inte eftersom man måste ha ett jobb för att gå med i facket. Den dagen hon börjar jobba och blir medlem, strider jag lika mycket för henne som för ”Kalle Johansson”.  Det är kränkande, att de tror att jag gör skillnad på folk och folk.

Vision är en facklig organisation för offentligt och privat anställda med anknytning till kommun, landsting och kyrka. I reklamen står det att Vision är ett fackförbund och ”i fokus för allt står du och dina visioner”. Det gäller uppenbarligen inte fackmedlemmar som är anställda av Sverigedemokraterna.

Policybeslut
Vision tog ett policybeslut om Sverigedemokrater 2010 och kom ut med ett pressmeddelande 2014.

– Hela tiden pratar de om människors lika värde, men det faller ju i och med att de förkastar mig. Plötsligt är jag inte lika mycket värd som någon annan. Någonstans blir det ju jättekonstigt i deras resonemang. Någon annan människa är uppenbarligen mer värd än jag, tycker Lena Mjörnell.

Härom veckan fick hon beskedet att hon som förtroendevald Sverigedemokrat inte var betrodd att vara förtroendevald i Vision. Hon har från Visions företrädare i Västsverige fått förklarat att det inte handlar om något personligt utan om att de stöder sig på policybeslutet från 2010, som 2014 kom ut som ett pressmeddelande.

Där skrivs bland annat att det är ett ”tydliggörande i frågan om att man inte kan ha ett förtroendeuppdrag inom Sverigedemokraterna och samtidigt vara förtroendevald i Vision”. Beslutet påstås markera ”Visions syn på mångfald och främlingsfientlighet”.

Politisk sekreterare
Lena Mjörnell har varit beredd på att facket skulle kontakta henne. Dels för att hon hört talas om liknande fall, men kanske mest för att hon är politisk sekreterare sedan 1 juni. Tjänsten är på 20 procent och ökas stegvis till 100 procent vid årsskiftet. I sitt ordinarie jobb gör hon uppgraderingar på Västra Götalandsregionens IT-avdelning. Där har hon varit lokalt ombud och skyddsombud.

Hon har under nio år varit medlem i Vision.

– Om jag inte är medlem så kan jag inte påverka det här beslutet. Därför fortsätter jag med det tills vidare.

Retorisk fråga
Lena Mjörnell ställer en retorisk fråga med anledning av att Vision endast uttalar sig mot SD.

– Vad hade hänt om jag gått ut med att jag är medlem i NMR?

Hon har varit medlem i SD ett och ett halvt år. I valet kandiderar hon till kommun- och regionfullmäktige, långt ned på riksdagslistan för vårt distrikt, ledamot i kommunföreningen och distriktsföreningen, sekreterare och IT-ansvarig för båda.

*

Fotnot: Vision hette fram till 2011 SKTF.